De beste dagtrips vanuit Madrid

Madrid is één van de meest populaire steden van Europa. Dat komt deel door de beroemde voetbalploeg (Real Madrid), maar ook door de enorme hoeveelheid geschiedenis en cultuur die de stad uitademt. Er is werkelijk voor iedereen iets te beleven, en met zachte zomers tot frisse winters is Madrid eigenlijk het hele jaar door een prima bestemming die je in elk seizoen iets nieuws laat ontdekken.

Maar wat als je al een tijdje in Madrid bent, en de belangrijkste bezienswaardigheden zoals Buen Retiro Park, het koninklijk paleis en de Plaza Mayor al hebt bezocht? Misschien is het dan tijd om de benen te strekken en ook de omgeving van Madrid een kans te geven. Door de centrale ligging van Madrid zal dat overigens niet zo moeilijk zijn: de dagtrips die je kan maken vanuit Madrid beslaan een hele reeks aan mogelijkheden, van kustdorpen tot paleizen, tot wijngaarden en historische steden. Ook de omgeving rondom Madrid zal je dus zeker kunnen bekoren.

Aranjuez – het koninklijk zomerpaleis

Wie een dagtrip vanuit Madrid plant kan het koninklijk paleis van Aranjuez bezoeken, en dat mogelijk zelfs combineren met een uitstap naar Toledo (zie verder in deze tekst). Zo spaar je meteen ook wat tijd uit.

Het koninklijk domein van Aranjuez biedt bezoekers een kijk in prachtig versierde tuinen, met een rijke variëteit aan beplanting en verschillende boomsoorten. Het domein van zo’n 300 hectaren is thuis aan het zomerpaleis van de koninklijke familie. In de troonzaal van het complex zal je bovendien ook heel wat pronkstukken van de Spaanse monarchie kunnen bezichtigen.

Aranjuez is vanuit Madrid te bereiken met de Cercanias-trein vanuit het Puerta de Atocha-station. Op zo’n 45 minuten ben je op je bestemming.

Avila – ommuurde schoonheid

Op zo’n 100 kilometer van Madrid vinden we Avila terug, een historische, ommuurde stad die ook bekend staat als de “stad van stenen en heiligen”.

De omwalling van de stad telt verscheidene oude torens, die al eeuwenlang bewaard blijven en een merkwaardige blik gunnen in de geschiedenis van de streek. Je kan nog steeds bovenop sommige delen van de stadsmuren wandelen, waardoor je niet alleen een prachtig zicht krijgt om de heuvelachtige omgeving, maar ook op de pittoreske stad binnenin de ommuring.

In Avila kan je ook een versterkte kathedraal terugvinden uit de 12de eeuw, en de Basilica de San Vincente. Beiden zijn een bezoekje waard.

Vanuit Madrid kan je Avila op zo’n anderhalf uur bereiken met de AVE-trein. Vertrekken doe je vanuit treinstation “Chamartin”. Je kan een trip naar Avila ook combineren met een bezoek aan Salamanca (zie verder), een stad die verder op de route ligt.

Barcelona – naar de tijd van Gaudi

Hoewel het een hele afstand is, zal je Barcelona prima kunnen bereiken als dagtrip vanaf Madrid. Deze op een na grootste stad van Spanje bevat net als Madrid zelf een breed aanbod aan historische en culturele schatten om te ontdekken. De bekende Sagrada Familia en Park Guëll zijn bijvoorbeeld absoluut de moeite waard. Park Guëll is zelfs één van de mooiste bezienswaardiheden in heel Spanje, en draagt net als veel andere bezienswaardigheden in Barcelona de stempel van Gaudi.

Voetbalfans kunnen hun hart ophalen in Camp Nou, thuisbasis van FC Barcelona.  En ook foodies kunnen in Barcelona hun ding vinden in de vele food markets die de stad rijk is – La Boqueria is wellicht de bekendste.

Barcelona ligt op zo’n 2,5 uur reizen per AVE-trein vanuit Madrid. Wil je echt ten volle genieten van alles wat Madrid te bieden heeft, dan raden we je met een gerust aan om je verblijf in Spanje uit te breiden met enkele dagen in Madrid. De stad is absoluut de moeite waard.

Cordoba – de Moorse moskee

Cordoba zal vooral architectuurliefhebbers kunnen bekoren. Gelegen in Andalusië telt de stad een rijke geschiedenis, en dat zien we vooral terug in de typisch Moorse stijl van de moskee van Cordoba. Volgens sommigen zou de moskee één van de mooiste islamitische bouwwerken ter wereld zijn. Ook de burcht, de Alcazar de los Reyes Cristianos en de Calahorra-toren zijn bezienswaardigheden in Cordoba die je niet mag missen.

Vanuit Madrid sta je per AVE-trein in minder dan 2 uur in Cordoba.

Cuenca – hangende huizen

Net als Toledo en Salamanca behoort ook Cuenca tot het UNESCO-werelderfgoed. Cuenca is echter het minst bekend bij reizigers, waardoor dit een mooie kans biedt om in een iets rustigere setting te genieten van de stad. Cuenca is eenvoudig te bereiken voor wie een dagtrip zoekt vanuit Madrid, en biedt verscheidene bezienswaardigheden voor bezoekers. Eén ervan zijn de “hangende huizen”, huizen die op een klif gebouwd zijn en op haast ongelofelijke wijze overhangen over het onderliggende ravijn.

Je kan in Cuenca ook de brug van San Pablo bewandelen, al zouden we dat niet aanraden voor reizigers met hoogtevrees. Andere bezienswaardigheden in Cuenca zijn El Castillo, een Arabisch fort, en de kathedraal van Cuenca zelf.

Vanuit het Puerta de Atocha-treinstation in Madrid bereik je Cuenca op zo’n 50 minuten per trein. Let wel: er zijn twee treinstations in Cuenca – Estacion de Cuenca-Fernando Zobel voor de AVE-hogesnelheidstreinen, en Estacion de Cuenca voor de meer klassieke treinen.

La Mancha – terug naar Don Quichote

Ten oosten van Madrid vinden we de regio La Mancha terug, bekend uit de 17de-eeuwe roman “Don Quichote”, geschreven door Miguel de Cervantes. In het beroemde verhaal van Don Quichote nam de verwarde de hoofdrolspeler de gigantische windmolens van Consuegra aan als zijnde monsters met lange armen.

In La Mancha vind je het authentieke Spaanse platteland terug, en kan je in de voetsporen van Don Quichote treden. Bovendien vind je ook heel wat wijngaarden terug, waaronder zelfs de grootste wijngaard ter wereld, en kan je er zien hoe men nog op traditionele wijze wijn verbouwt.

Om La Mancha, en meerbepaald Consuegra (met de windmolens van Don Quichote) te bezoeken, kan je een Samar-bus vanuit Madrid nemen. De reis duurt zo’n 2,5 uur.

Las Rozas – outlet shopping in Madrid

Wie wil shoppen kan zijn hart ophalen in Las Rozas, dé place to be voor outlet shopping rondom Madrid. Je vindt er zo’n 100 winkels terug van allerhande luxe-merken voor jong en oud. Bovendien kan je tussen het winkelen door even uitrusten op één van de vele terrasjes of in een restaurantje.

Pedraza – kasseiwegen en stierenrennen

Ten noordosten van Segovia (zie verder) vinden we Pedraza terug, een Middeleeuws dorpje dat nog authentieke rust uitstraalt. Hier kan je genieten van traditionele kasseiwegen en de Spaanse manier van leven ontdekken. Elk jaar vinden er de Fiestas Patronales plaats, en worden er stierenrennen georganiseerd doorheen de steegjes van de stad. Op de Plaza Mayor van Pedraza vinden er dan ook stierengevechten plaats.

Salamanca – de kathedraal en Casa de Las Conchas

Net als Toledo is ook Salamanca een stad die het tot de UNESCO-werelderfgoedlijst heeft geschopt, en wie Salamanca bezoekt zal snel begrijpen waarom. Niet alleen telt de stad en rijke culturele geschiedenis, ook de prachtige kathedraal is de moeite meer dan waard om een bezoekje te brengen. Net als vele andere bouwwerken van die grootte telt ook de kathedraal van Salamanca een reeks versieringen die geleidelijk aan werden aangebracht, doorheen de tijden. Ook recent werden er nog enkele toevoegingen gedaan, zoals een beeldhouwwerk van een astronaut. Ook elders in de stad kan je bezienswaardigheden terugvinden, zoals onder andere de Casa de Las Conchas – een huis waarvan de gevel volledig versierd is met zeeschelpen.

Verder is Salamanca vooral bekend voor haar academisch erfgoed – de universiteit van Salamanca is één van de oudsten in Europa.

Vanuit Madrid kan je Salamanca zowel per bus als trein bereiken. Reistijden verschillen afhankelijk van het type vervoer dat je verkiest.

San Lorenzo de El Escorial – het koninklijk paleis

San Lorenzo de El Escorial is op zich relatief klein dorpje, maar wel eentje met een grootse bezienswaardigheid: het koninklijke paleis van de Spaanse koning! Op een klein uurtje van Madrid kan je dit prachtige kloosterpaleis, gebouwd door Philip II, terugvinden.

Eeuwenlang was dit de vaste verblijfplaats van de Spaanse koninklijke familie. Het complex van El Escorial zelf is immens, met gebouwen die dateren uit de Renaissance en nog steeds de grandeur van weleer uitstralen. Ook kan je er het oude pantheon terugvinden, met de graftomben van de Spaanse monarchen.

Je kan San Lorenzode El Escorial eenvoudig bereiken met de Cercanias-trein, vertrekkende uit het Puerta de Atocha-station te Madrid.

Segovia – het aquaduct en de Alcazar

Segovia is misschien nog het meest bekend om haar beroemde aquaduct – dit zou dus zeker niet mogen ontbreken in je dagtrip naar de stad. Het aquaduct is gebouwd door de Romeinen, bevat twee niveaus en maar liefst 167 rondbogen om de structuur te ondersteunen. Ongelofelijk hoe zo’n historisch bouwwerk de tand des tijds weet te doorstaan tot op de dag van vandaag.

Verder kan je in Segovia ook een Middeleeuws kasteel bezoeken, de Alcazar, dat gerenoveerd werd na een verwoestende brand. Binnenin vind je prachtig versierde vertrekken terug, en een wapenhal die de moeite waard is om te bezichtigen. Ook de joodse wijk is absoluut een bezoekje waard.

Ben je een foodie, probeer dan zeker de cochinillo asada (geroosterd speenvarken) – een plaatselijke delicatesse.

Vanuit Madrid ben je op zo’n half uurtje in Segovia met de AVE-hogesnelheidstrein. Vertrekken die je vanuit treinstation “Chamartin”.

Sevilla – het beste van Zuid-Spanje

De zuidelijke regio van Spanje, Andalusië, ademt de typische sfeer in die Spanje zo uniek maakt: zwoel en passioneel, betoverd door de klanken van flamencomuziek. De omgeving biedt je enkele roemrijke monumenten, zo ook in Sevilla, de hoofdstad van Andalusië. Deze bekende stad bevat onder meer een adembenemende kathedraal, die Sevilla meteen tot model maakt voor menig postkaart.

Ook het Alcazar van Sevilla is de moeite waard – wie fan is van de serie Game of Thrones zal de locatie misschien herkennen. Wil je de Alcazar bezoeken raden we je zeker aan tijdig een kaartje te reserveren, want door de toegenomen mediabelangstelling kan het soms lang aanschuiven zijn.

Sevilla is op zo’n 2,5 uur per AVE-trein bereikbaar vanuit Madrid.

Toledo – de stad van drie culturen

Als UNESCO-werelderfgoed zou Toledo niet mogen ontbreken in je reisplannen. Bezoek je Madrid, dan loont het zeker de moeite om eens naar deze stad af te zakken.

Toledo noemt men ook wel eens de “stad van de drie culturen”, doordat er al eeuwenlang christenen, joden en moslims in harmonie samenleven. Je kan in Toledo dus kennismaken met de drie geloofsgemeenschappen en verschillende religieuze sites bezoeken die doorheen de stad verspreid liggen. De moskee van Toledo zou, samen met die in Cordoba, één van de meest imposante moskeeën van heel Spanje zijn.

Bovendien ligt de stad boven op een ravijn waardoor de Rio Tajo stroomt, waardoor de omgeving dus ook qua natuurschoon de moeite waard is. Let wel, de heuvelachtige omgeving van Toledo zorgt ervoor dat je bij een wandeling doorheen de stad aardig wat hoogtemeters moet overwinnen. Een goed paar comfortabele wandelschoenen is dan ook een must voor een bezoek aan Toledo.

Toledo ligt op een half uurtje van Madrid, mits je de hoge snelheidstrein (AVE) neemt vanuit het Puerta de Atocha-treinstation in Madrid.

Valencia – aan de Middellandse zee

Naast Barcelona kan je ook in Valencia prima uitwaaien aan de Middellandse zee. Op zo’n anderhalf uur van Madrid is Valencia dan ook ideaal voor een dagtrip. De stad is bovendien bekend om zijn architectuur en zijn kunst, met verscheidene moderne gebouwen die nu plaats nemen op een oude, drooggelegde rivierbedding waar je bovendien ook een prachtig park kan terugvinden. Bezoek zeker de City of Arts and Sciences.

Wie een knorrende maag heeft raden we aan de Mercado Central te bezoeken, de grootste foodmarket van Europa!

Per AVE-trein bereik je Valencia in zo’n 1,5 uur vanuit Madrid.

De wijnstreek rond Madrid

Rondom Madrid komen verscheidene rivieren tot leven. We zien er onder andere de Manzanares, de Tajuna, de Jarama, de Henares en de Tajo-rivieren terug. Die verse aanvoer van water zorgt voor een vruchtbare bodem, waardoor je in combinatie met de Spaanse zon een geweldig recept bekomt voor het verbouwen van wijn. Het platteland rondom Madrid telt dan ook een aardig aantal wijngaarden, en de kunst van het wijnmaken is al eeuwenlang nauw verbonden met de streek. Bezoek dus zeker eens een wijngaard, en proef één van de beste wijnvariëteiten die Europa rijk is.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.