Overstromingen in Venetië: hiervoor moet je opletten

De Venetiaanse kanalen zorgen jaarlijks voor een toestroom van miljoenen bezoekers. Maar deze gezellige kanalen en de vele gondels die erover varen worden bedreigd door een stijgende waterspiegel. De stad wordt de laatste jaren steeds vaker geplaagd door overstromingen, waardoor het lokale stadsbestuur er de noodtoestand uitroept.

Recent, in oktober 2019, bereikte het waterpeil in de stad nog het hoogste punt sinds 2008. Het waterpeil oversteeg zelfs enkele verhoogde wandelpaden, die net voorzien zijn om bij overstromingen de wegen toegankelijk te houden. Zowel toeristen als plaatselijke inwoners moesten noodgedwongen hun hoogste regenlaarzen aantrekken wanneer ze de deur van hun hotel of huis wilden verlaten, en het beroemde San Marco-plein werd zelfs even gesloten.

Waarom overstroomt Venetië?

Venetië heeft haar overstromingen te danken aan een merkwaardig fenomeen genaamd “acqua alta” – wat letterlijk “hoog water” betekent in het Italiaans. Eigenlijk gaat het over bijzonder hoge pieken in de vloedkering van de Adriatische zee, het waterbekken waarin Venetië als een soort van lagune ligt.

Wanneer de vloedkering in deze lagune haar hoogtepunt bereikt, stijgt het water er hoger dan normaal, boven het waterpeil waarop de lokale straten en pleinen voorzien zijn. En dus overstroomt Venetië.

De wateroverlast wordt echter niet beperkt tot Venetië alleen – ook nabijgelegen steden in het noorden van de Adriatische zee zoals Grado en Trieste worden getroffen door overstromingen, maar in zeer mindere mate.

Waarom “acqua alta” nu net plaatsvindt is moeilijker te verklaren, maar de consensus is dat het een combinatie is van meerdere factoren. Onder andere de natuurlijke beweging van de maan, eventuele regenval en een stijgende zeespiegel zouden aan de basis liggen van het fenomeen. Ook de wind, die in sommige seizoenen sterk toeneemt, zorgt ervoor dat het water moeizamer terugtrekt.

Een andere oorzaak van de overstromingen is Venetië zelf: de stad zinkt langzaam weg – tot zo’n 2 millimeter per jaar! – wat in combinatie met het stijgende waterpeil de zaken verergert.

Wanneer zijn er overstromingen in Venetië?

Gemiddeld overstroomt Venetië om de vier jaar, wanneer er echt uitzonderlijk hoge waterniveaus worden gemeten. Kleinere overstromingen zijn echter couranter, en vinden zo’n vier keer per jaar plaats – elk jaar dus, en vaak in de maanden oktober tot januari. De overstromingen kunnen soms van korte duur zijn, tot slechts enkele uren, al hangt dat sterk af van plaats tot plaats.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.