Johannesburg: de kleurrijke thuis van een rijke geschiedenis

Johannesburg is voor velen slechts een tussenstop op weg naar Kaapstad, of een nevenactiviteit naast het bezoeken van de natuurpracht in het Kruger National Park. Ten onrechte, want Johannesburg – Jo’burg voor ingewijden – is een levendige bestemming waarin je naar hartenlust kan genieten van lekker eten, live muziek en een fascinerende geschiedenis. Wie een tussenstop in Johannesburg plant, krijgt vaak spijt dat er niet meer tijd wordt uitgetrokken voor een bezoek.

En tijd zal je nodig hebben, want Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika, dankzij een bloeiende economie die vooral steunt op de goudvoorraden in het gebied. Daardoor is het ietwat uitzonderlijk dat deze grote stad, in tegenstelling tot andere soortgenoten, niet aan een grote rivierstroom, meer of kustlijn ligt.

De geschiedenis van Johannesburg was echter niet geheel rooskleurig – de stad kende in het verleden heel wat minder fraaie periode, en stond gekend om geweldpleging in het tijdperk van de Apartheid (van eind jaren ’40 tot 1994). De gesegregeerde geschiedenis van de stad, was echter ook de geboortegrond voor een hele reeks grote figuren, zoals Nelson Mandela die uiteindelijk tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika werd uitgeroepen.

De stad is nu echter relatief veilig: misdaad is eerder kleinschalig en vooral opportunistisch van aard. Als toerist is het daarom belangrijk om geen gemakkelijk doelwit van je zelf te maken – plan je verplaatsingen ter plaatse goed vooraf, en houd een oogje in het zeil wat je omgeving betreft. Vermijd dubieuze buurt en pronk niet te veel met dure gadgets of sierraden. Over het algemeen: gebruik gezond verstand wanneer je je doorheen de verschillende buurten van de stad begeeft.

Wanneer bezoek je Johannesburg het best?

De beste tijd om Johannesburg te bezoeken loopt van maart tot mei, en van september tot november. Deze maanden zijn het laagseizoen, waarin je als bezoeker minder drukte zal ervaren, kan genieten van verlaagde prijzen en bovendien: het weer is er dan nog relatief warm en droog. Vergeet als bezoeker echter niet dat de seizoenen in het zuidelijke halfrond het tegenovergestelde zijn van in België: de winter loopt er van juni tot en met augustus loopt, en de zomer van december tot februari. Het hoogseizoen, gekenmerkt door een grotere drukte en hogere prijzen, zal dan ook plaatsvinden wanneer het in Europa winter is. Wie tijdens de Europese zomermaanden de Zuid-Afrikaanse winter wil trotseren, kan zo echter wel een koopje doen doordat dit eigenlijk het plaatselijke laagseizoen is.

Apartheidsmuseum

Duiken we verder in de geschiedenis van de apartheid, dan komen vele attracties in de binnenstad tegen zoals het Apartheidsmuseum en Constitution Hill, de gevangenis waar Nelson Mandelo ooit werd vastgehouden. Ook het Nelson Mandela Square doet terugdenken aan het rumoerige verleden.

Shoppen in Johannesburg

De stad kent echter ook een hippe sfeer, met een bruisend centrum dat gekenmerkt wordt door trendy modewinkels, hippe bars en een kleurrijke keuken. De meest karakteristieke buurten van Johannesburg zijn Maboneng Precinct en Melville, beiden absoluut een bezoekje waard.

Carlton Centre

Wie graag iconische gebouwen bezoekt kan terecht in het Carlton Centre, het hoogste gebouw van de stad. Met maar liefst vijftig verdiepingen biedt het Carlton Centre je een geweldig uitzicht over Johannesburg.

Het huis van Mandela in Soweto

Buiten Johannesburg zelf zijn er in de omgeving ook heel wat activiteiten te vinden om er een dagje op uit te trekken. Ten zuiden van de stad kan je Soweto bezoeken, één van de armste townships van het land. Soweto wordt als een belangrijk cultuurhistorisch gebied beschouwd, en een bezoek aan het voormalige huis van Nelson Mandela kan zeker niet uitblijven. Ook het museum gewijd aan Hector Pieterson, één van de hoofdrolspelers in een anti-apartheidsopstand die in Soweto plaats vond, is best de moeite waard. Beide activiteiten zijn omvat in vele van de tours die je in Soweto kan volgen.

Botanische tuinen van Johannesburg

Vergeet binnen al dat stadsgedruis echter ook niet te genieten van het groen dat de stad te bieden heeft. De botanische tuinen van Johannesburg zijn ideaal voor een picknick of een middagje zonnebaden. Op 30 minuten ten noorden van de stad vind je de botanische tuin van Walter Sisulu terug, met paden die je langs watervallen leiden en best een fikse wandeling waard zijn.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.