Het financiële centrum van New York bezoeken

De financiële wijk van Manhattan spreekt wereldwijd tot de verbeelding: het beroemde Wall Street vormt de achtergrond van een dagelijkse strijd vol emoties, wanneer financiële markten nieuwe hoogtes bereiken of in mekaar storten bij een economische crisis.

Bekende films zoals Wall Street (met Michael Douglas), the Big Short en The Wolf of Wall Street schetsen een artistiek perspectief op de gebeurtenissen die de financiële wijk van New York tekenen. Bij een bezoek aan New York vormt het dan ook zeker de moeite om de straten rond Wall Street te bezoeken, niet in de laatste plaats omdat er enkele niet te missen bezienswaardigheden terug te vinden zijn.

We stellen je graag de volgende tocht voor, waarbij we een bezoek brengen aan One World Trade Center, het 9/11 Memorial, de Oculus, en Wall Street. De dag afsluiten doen we meteen tochtje op de Staten Island Ferry, waarmee je een schitterend uitzicht op Manhattan krijgt.

One World Trade Center

One World Trade Center staat naast de vorgere locatie van de oorspronkelijke gebouwen van het World Trade Center, een financieel centrum dat oorspronkelijk bestond uit in totaal zeven gebouwen. Het gehele complex werd bij de terroristische aanslagen van 11 september 2001 verwoest, toen terroristen passagiersvliegtuigen kaapten van een nabijgelegen luchthaven en deze in de twee bekendste WTC-torens vlogen.

Deze nieuwe wolkenkrabber, One World Trade Center gedoopt, toont echter dat New York het hoofd opnieuw opheft na deze zwarte bladzijde in de gescheidenis van de stad. Het is niet alleen een prachtig bouwwerk, maar bovendien ook het zesde hoogste gebouw ter wereld, en meteen ook het hoogste gebouw op het westelijk halfrond.

Op het observatiedek vinden we de One World Observatory terug: een geweldige plek om een eerste blik op New York City te werpen. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de belangrijkste delen van de stad: zo zie je Manhattan, het Vrijheidsbeeld, Brooklyn, Staten Island en New Jersey. We raden je wel aan om je bezoek vroeg te plannen als je de drukte voor wil zijn – zo heb je meteen ook een veel aangenamere ervaring.

De Oculus (World Trade Center Transportation Hub)

De Oculus, ook wel de World Trade Center Transportation Hub genoemd, is een gloednieuw treinstation.

Het Oculus-gebouw bevindt zich meteen om de hoek van het World Trade Center. U weet dat u zich op de juiste plek bevindt als u het schitterend witte, ruimtevaardige bouwwerk ziet. De bedoeling van de Oculus was om de grandeur van Penn Station en Grand Central te evenaren – iets wat, volgens onze bescheiden mening, absoluut is gelukt. Dit markante gebouw werd ontworpen door Santigo Calastrava, ook wel bekend van het Belgische treinstation Luik-Guillemins.

Het station bezoeken is gratis. De Oculus verbindt de PATH- treinen van Newark en Hoboken, New Jersey met het metrosysteem van New York City. In het station bevindt zich ook een winkelcentrum, waardoor je er ook kan shoppen of een plekje kan vinden om een hapje te eten.

Wall Street

Maak hierna een wandeling langsheen Wall Street, om te zien waar bankiers dagelijks de wereldeconomie verhandelen.

Een van de meest over het hoofd geziene musea in New York ligt recht tegenover de New York Stock Exchange (NYSE). Kijk dus zeker eens achter je, wanneer je voor het beursgebouw staat. De zogenaamde Federal Hall, gebouwd in 1700, is de plaats waar George Washington de eed aflegde. Een bezoek duurt niet lang, maar je kan er de bijbel zien waarop Washington de trouw zwoer, alsook oude kluizen die gebruikt werden door een douanedienst die later zijn intrek nam in het gebouw.

In de buurt van Broadway vind je de Charging Bull terug, een grote bronzen standbeeld van een stier dat voor optimisme op de financiële markten symbool staat.

Staten Island Ferry

Een ritje op de Staten Island Ferry is ongetwijfeld een van de beste activiteiten tijdens je bezoek aan New York City. Niet alleen is een tocht volledig gratis, je hebt er ook een prachtig uitzicht op het Vrijheidsbeeld en de skyline van Manhattan. Het perspectief zal je zeker niet onbekend voorkomen, en de ferry is dan ook een populaire plek voor foto’s met de bekende wolkenkrabbers in de achtergrond.

De ferry vertrekt vanaf de Staten Island Ferry terminal, naast Battery Park. Neem gewoon plaats in de rij wachtenden en ga aan boord van de eersvolgende veerboot die vertekt. Een enkele rit duurt zo’n 25 minuten, opstappen kan dus om het half uur.

De ferry zelf is enorm groot, met meerdere dekken en zitplaatsen binnen en buiten. De beste plek is echter de achterkant van het schip. Van daaruit zie je hoe hoe Manhattan zich langzaam terugtrekt terwijl je richting Staten Island vaart. Tijdens de vaartocht vaar je voorbij het Vrijheidsbeeld.

Let wel dat je niet op het schip mag blijven en meteen terugvaren – je zal effectief moeten afstappen op Staten Island, terug in de rij gaan staan en dan pas opnieuw aan boord gaan. Zo krijgt iedereen die de overzet wenst te maken de kans om tijdig Manhattan, zij het Staten Island te bereiken. Er bevinden zich naast toeristen namelijk ook gewone pendelaars op de ferrylijn.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.