Het weer in Madrid

Madrid is een stad met vele facetten, en dat is niet anders doorheen de jaarsgetijden. Van droge, warme zomers met nauwelijsk regen tot koude winters – de stad weet te verrassen in elk seizoen.

Madrid in de lente

De lente is een zeer kleurrijk seizoen in Madrid: de vele parken en tuinen van de stad staan er in volle bloei en nodigen uit om de bloemen te gaan bewonderen. Planten genieten van volle teugen van de eerder regenachtige maand april, maar langzaam aan kondigen opklaringen zich aan gedurende de maand mei. In juni spreken we tenslotte al van temperaturen die vlot richting 20 graden Celsius bewegen.

Madrid in de zomer

De stad Madrid is sowieso al een warme stad, zowel letterlijk als figuurlijk, maar dat geldt des te meer in de zomer. De zomers in Madrid zijn warm en droog, met gemiddelden rond de 25 graden Celsius in juli en augustus. De hitte neemt weer af in september, als aankondiging van de nakende herfst.

Het dagelijkse leven in de Madrid past zich aan aan de hitte. Veel mensen nemen een siësta over de middag, en de meeste activiteiten verschuiven naar later op de dag, naar de late namiddag of de vroege avonduren. De straten komen naarmate de avond nadert tot leven, met bruisende terrassen en rooftop bars.

Tip: Wil je wat afkoeling tijdens de zomerhitte, dan kan je terecht in de vele zwembaden in de stad, aan de fonteinen en in de parken.

Madrid in de herfst

De herfst in Madrid is mild, met zachte temperaturen in oktober en een regenachtige, killere novembermaand. November en december zijn over het algeem de natste maanden van het jaar. De temperatuur zakt naarmate de herfst vordert, beginnend bij 15 graden in oktober tot 7 graden in december.

Madrid in de winter

De winters in Madrid zijn koud en droog, met mogelijke sneeuwval in december en januari. Voor een witte Kerst zouden we de stad echter niet aanraden, gezien de stad niet bepaald bekend staat voor overvloedige sneeuwtapijten. De lucht blijft over het algemeen helder, waardoor je ook in de winter een middagzon kan genieten. Ondanks de zonnestralen raden we je aan om warme kledij te dragen: Januari is de koudste maand van heel het jaar – de temperatuur in Madrid zakt er naar een dieptepunt van zo’n 6° Celsius.

Wat moet je aandoen op vakantie naar Madrid?

De lente kent een wisselvallig klimaat, dus je bezoekt Madrid maar best niet zonder een paraplu of regenjasje. Zo laat je je plannen niet in het water vallen door een korte plensbui.

De zomer daarentegen staat in het teken van de zon: kleed je koel overdag, maar vergeet je niet te beschermen tegen de felle zon. Accessoires zoals een pet of zomerhoed, wat zonnecrème en aftersun zijn onontbeerlijk. Maar kleed je bovendien trendy: naarmate de nacht vordert verschuift het leven in de stad zich naar trendy terrasjes en rooftop bars.

In de herfst raden we je vooral een sjaal met een dikke trui aan: het luwere klimaat zal om wat extra verwarming vragen, en doordat de toeristenmassa de stad inmiddels verlaten heeft is dit het uitgekozen moment voor een flinke herfstwandeling door de vele tuinen van de stad.

De winter is dan weer uitermate koud. Om je tegen de ijzige koude te weren raden we een aloude tactiek aan: werk met laagjes om warm en snug doorheen de stad te kuieren. Bovendien laat dit toe om laagje voor laagje te verwijderen naarmate je ergens binnenwandelt. Vergeet echter ook niet om warme schoenen, of misschien zelfs laarzen te dragen. Ook handschoenen kunnen van pas komen.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.