Firenze: herbeleef de Italiaanse renaissance

Firenze is een relatief kleine stad die zich nestelt tussen de romantische Toscaanse heuvels, maar een grote rol speelde in de wereldgeschiedenis. Als bakermat van de renaissance inspireerde de stad beroemde kunstenaars zoals Michelangelo en Brunelleschi tot het creëren van hun beste werken. De stad was ook jarenlang de thuis van de beroemde Medici-familie, en voelt dankzij het historische centrum werkelijk aan alsof je een reis in de tijd hebt gemaakt. De rijke achtergrond van de stad, gecombineerd met Toscaanse charme en Italiaanse gastronomie maken van Firenze een droombestemming.

Wanneer bezoek je Firenze het best?

Firenze loopt het gehele jaar door over van charme, maar laten we eerlijk zijn: er zijn goede en minder goede momenten om de stad te bezoeken. Van november tot maart is het in de stad relatief koud, en in de zomermaanden juli en augustus is het er niet alleen warm maar soms ook vochtig. Het tussenseizoen is hier aangewezen – in het voorjaar, rond de maand mei of in het najaar, rond de maand oktober, bezoek je de stad misschien het best.

Wat te doen in Firenze?

Bezoek de Duomo

Het hart van de stad is de beroemde Duomo, ook wel Cattedrale di Santa Maria del Fiore genoemd. Dit zou bij elk bezoek met stip bovenaan je lijstje moeten staan, want het kathedralencomplex is best de moeite waard. Let vooral op de koepel, aan de hand van Brunelleschi en de klokkentoren van Giotto (die we later nog even bespreken).

Een bezoek aan de Duomo zelf, de koepel, verloopt via een klim van maar liefst 463 treden naar de top – maar geloof ons, het is de moeite waard. De klim geeft je een prachtig uitzicht op de fresco’s van het “Laaste Oordeel” die de hemel en hel uitbeelden.

Het baptisterium

De vrijstaande doopkapel van de kathedraal, ook wel eht baptisterium genoemd, bevindt zich recht tegenover de Duomo. De twee gigantische bronzen deuren met reliëfbeeldhouwwerken zijn het pronkstuk van de doopkapel, maar binnenin toont de koepel ook enkele prachtige mozaïekstukken.

Beklim de Campanile

We blijven rond de kathedraal. De klokkentoren van Giotto, wat ook wel de Campanile wordt genoemd, torent boven de Duomo uit en biedt een prachtig zicht op Firenze. Bovendien heb je ook een spectaculair zicht op de Duomo. De top bereiken is echter een kuitenbijter, en neemt maar liefst 414 treden in beslag – gelukkig kan je op elk tussenverdiep even op adem komen.

Het Uffizimuseum

Eén van de kaskrakers van de stad is zonder twijfel het Uffizimusem – volledige naam
Galleria degli Uffizi – dat befaamde kunstmerken uit de renaissance bevat. Je ziet er onder nadere stukken van Leonardo da Vinci, Michelangelo en andere prominente kunstenaars.

Palazzo Vecchio

Het stadhuis van Firenze – in het italiaans Palazzo Vecchio (“oud paleis”) genaamd, huisvest een museum en enkele interessante ruïnes uit de Romeinse tijd. Ook hier kan je een toren beklimmen en van het uitzicht genieten.

Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio (“oude brug”) ken je vast wel van postkaarten of schilderijen, als een middeleeuwse stenen brug die de rivier de Arno overspant. Aan weerszijden van de brug hebben zich winkels gevestigd, waardoor de weg die erover loopt gezellig wordt omzoomd door kleine kraampjes. Verwacht je echter aan heel wat toeristen op deze brug in het hoogseizoen.

Boboli-tuinen en Palazzo Pitti

De Boboli-tuinen vormen een prachtig park aan de rand van Firenze. Trek je wandelschoenen aan, want de oppervlakte is immens. De tuinen bereiken doe je via het Palazzo Pitti, een gigantisch paleis, niet ver van de oever van de Arno, dat Brunelleschi ooit bouwde voor de Pitti-familie.

De San Lorenzo-markt en de Mercato Centrale

We raden je zeker aan één van de plaatselijke markten te bezoeken. Ten eerste is er de San Lorenzomarkt: een openluchtmarkt waar door kraampjes kan snuisteren met lederwaren, keramiek en souvenirs. Wie meer het gastronomische wil verkennen, bezoekt best de overdekte Mercato Centrale – waar je verse vis, vlees, specerijen en allerhande andere ingrediënten kan kopen van de vele kraampjes in dit prachtige gebouw. Een unieke ervaring, door de geuren en kleuren die je omringen!

Accademia-gallerij

De Galleria dell’Accademia is, samen met het Uffizi, één van de belangrijkste musea van de stad. Pronkstuk van de collectie is Michelangelo’s David, een echt meesterwerk en ongetwijfeld één van de beroemdste standbeelden ter wereld met een verbluffende hoeveelheid details.

Piazzale Michelangelo

Gelegen aan de rand van de historische stad, bovenop een heuvel, vind je de Piazzale Michelangelo. Je kan er terecht voor een prachtig uitzicht op de stad en al haar belangrijkste bezienswaardigheden, het is naar verluid de beste plek om de zonsondergang te aanschouwen.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.