Rome: Klassiek en romantiek met mekaar verweven

Wat te doen in Rome?

Pantheon

Het pantheon is een van Rome ’s meest intacte oude Romeinse gebouwen en is een eerbetoon aan het architecturale vermogen van de oude Romeinen .

De oorspronkelijke tempel werd gebouwd in 27 voor Christus maar werd vernietigd door vuur. Het is herbouwd en deze huidige versie dateert uit 125 AD. De reden dat het tot op de dag van vandaag intact is gebleven, was omdat het in 609 n.Chr. Werd ingewijd alseen christelijke kerk na de val van het Romeinse Rijk . Omdat het gebouw nog steeds een kerk is, is er geen toegangsprijs.

Door de jaren heen is veel van de decoratieve bronzen tegels en verguldstukken van het interieur ontdaan. Sommige werden gesmolten om munten te maken. Paus Urbanus VIII ook goedgekeurd smelten van verdere brons aan het hoofdaltaar in St. Peters te bouwen. Na deze melt-down was er nog genoeg brons over om 80 kanonnen voor de paus te bouwen. Twee enorme bronzen deuren overleven en bieden een geschikte toegang tot een opvallend interieur.

Het Pantheon wordt beschouwd als een n architectonisch meesterwerk. De koepel is de grootste metselwerkkluis ooit gebouwd. Op 43 meter is hij groter dan die van St Peter en de diameter is dezelfde als de hoogte van de vloer en de muren zijn de helft van de koepel – waardoor het gebouw een dimensionale harmonie heeft. De koepel zelf opent de tempel voor de elementen en laat de zon en de regen binnen. Water kan via 22 kleine gaten in de marmeren vloer weglopen .

Het graf van Raphael is te vinden in het Pantheon, samen met een aantal Italiaanse koningen en eminente burgers .

Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is waarschijnlijk de meest beroemde kerk in Rome , zo niet in de christelijke wereld. Op elke willekeurige dag kunnen 20.000 mensen de Vaticaanse stad bezoeken om het te zien.   St Peter’s Basiliek is de hoogste kerk in Rome en is de lengte van twee voetbalvelden. Het is mogelijk om 60.000 binnen te huisvesten.

Het duurde meer dan 120 jaar om te bouwen en werd voltooid in 1626. De kunstenaar Michelangelo is nauw verbonden met de Sint-Pietersbasiliek. Hij nam het over als architecteninspecteur in 1547 toen hij in de zeventig was. Hij was grotendeels verantwoordelijk voor de beroemde koepel, maar stierf in 1564 voordat het voltooid was . Anderen begeleidden de voltooiing ervan in 1590.

De koepel kan worden bezocht (toegang € 7). Een lift neemt je een deel van de weg, maar een lange klim is nog steeds nodig , 320 stappen om precies te zijn . De beloning voor dergelijke inspanningen is het uitzicht over Rome en terug naar de kerk zelf .

Het interieur is meer dan 15.000 vierkante meter en bevat vele spectaculaire sculpturen en kunstwerken. Twee van de meest bekende zijn de baldakijn (baldakijn) van Michelangelo Pieta en Bernini aan het altaar.

Er zijn 3 andere gebieden die u kunt bezoeken in de Sint- Pietersbasiliek.

The Treasury – met veel relikwieën en artefacten. (€ 6)

Sacred Grottos – graven van vele pausen, inclusief Johannes Paulus II (gratis)

Tomb of St Peter – opgravingen op het grafgebied dat begon in de jaren 1940 en alleen kan worden bezocht als onderdeel van een rondleiding (€ 10)

Sixtijnse kapel

De Sixtijnse kapel ( Capella Sistina ) bevindt zich binnen het 12-museum- complex van het Vaticaan . Met uw toegangsprijs krijgt u toegang tot alle twaalf van deze musea . Wees hier voorbereid om de drukte te trotseren , de meesten willen de artistieke schoonheid ervaren die vervat zit in de Sixtijnse kapel.

Twee van de werken die de Sixtijnse kapel verdiend beroemd maken zijn het plafond van Michelangelo en zijn fresco Th e Last Judgment

Michelangelo bracht vier jaar op zijn rug door, alleen, schilderde het plafond op bevel van paus Justus II. Michelangelo was terughoudend om dit werk te doen omdat hij vond dat beeldhouwkunst veel beter was dan schilderen. De scènes zijn allemaal verhalen uit het boek Genesis. Misschien het meest herkenbaar hiervan is de schepping van Adam “ waar God zijn vinger naar Adam richt en hem tot leven brengt.

Het laatste oordeel is op de altaarmuur en ook dit heeft Michelangelo vier jaar in beslag genomen. Het werd gecreëerd 30 jaar nadat hij het beroemde plafond van de Sixtijnse kapel had voltooid.

In 198 5 werd een controversiële reiniging die in de Sixtijnse Kapel aan eeuwen van vuil opruimen van het plafond en T hij Laatste Oordeel. Dit werd betaald door de Japanse televisie in ruil voor de vertoningsrechten. Door de reiniging is veel van de kunst hersteld in de levendige kleuren die er oorspronkelijk waren geweest.

Met zoveel overweldigende Michelangelo-kunst die te zien is, kunnen veel bezoekers de overvloed aan andere kunst binnen de Sixtijnse Kapel over het hoofd zien. Hier werken werken van Perugino, Signorelli en Botticelli.

Vaticaanse musea

De Vaticaanse Musea behoren tot de grootste en meest uitgebreide musea ter wereld. Het museumcomplex bestaat uit een reeks van 12 musea. De gebouwen die deel uitmaken van het complex zijn toegevoegd aan o ver tijd, maar werden ontworpen om de oorspronkelijke paleis en St Peter’s Basilica naast de deur te sluiten.

De collecties van de musea zijn breed en gevarieerd. Omdat veel van de Renaissance-schilders en -beeldhouwers in dienst waren van de pausen, is het geen wonder dat het bereik van dergelijke werken overal ter wereld tot de beste behoort.

Om de bezoeker de vele hoogtepunten te laten ervaren , hebben de Vaticaanse Musea vier voorgestelde wandelroutes. Alle starten bij de ingang en eindigen bij de Sixtijnse kapel. Het is onmogelijk om op één dag recht te doen aan het complete complex ; zelfs concentreren op de hoogtepunten zal je waarschijnlijk uitgeput achterlaten . Het wonder van deze musea is dat er maar heel weinig kan worden doorgegeven als saai, alles zou een hoogtepunt kunnen zijn.

De kamers bevatten de

Museo Pio Clementino : hier zijn klassieke beelden te vinden. Dit is waar de beroemde Laocoon te vinden is

Museo Etrusco : Veel Etruskische artefacten plus een breed scala aan Griekse vazen

Galleria delle Carte Geografiche: Dit is de map galerij huis 40 kaarten die met rond 1580

Museo Profano , Museo Pio-Cristiano, Museo Etnologico Deze drie musea zijn samen te vinden in het blok bij de ingang . Ze bevatten beelden, vroeg-christelijke antiquiteiten en etnologische artefacten

Museo Egizio Uitgebreide Egyptische bedrijven

Pinacoteca : Dit is de pauselijke afbeeldingengalerij en heeft 460 kwaliteitsschilderijen in 18 kamers.

Galleria del Candelabri & Galleria degli Arazzi : marmeren beelden en wandtapijten

Museo Chiaramonti : Nog een schatkamer met marmeren beelden

Stanza di Raffaello : Dit is het op één na meest bezochte museum in het complex achter de populaire Sixtijnse kapel. Deze kamers tonen voornamelijk werken van Raffaello

Sixtijnse kapel: niemand die de musea van het Vaticaan bezoekt , wil de prachtige Sixtijnse kapel en de details van het geniale Michelangelo missen .

Trevi-fontein ( Fontana di Trevi )

Dit is misschien de meest bekende fontein in Rome – het is zeker een van zijn meest spectaculaire. Gelegen tegenover het Palazzo Poli het is een schitterend marmeren bouwwerk in de barokstijl. Het werd ontworpen door Nicola Salvi en werd voltooid in 1762.

Het hoofdthema van de fontein is de weergave van de stemmingen van de zee. Het toont de strijdwagen van Oceanus ( Neptunus ) die wordt geleid door twee tritons met paarden; de een kalmeert de andere wildernis.

Deze fontein is vereeuwigd in films als La Dolce Vita, Roman Holiday en Three coins in the fountain. De traditie om munten in de fontein te gooien , om een ​​terugkeer naar Rome te garanderen , is net zo populair als het ooit was. Als je een seconde gooit, word je verliefd op een Italiaan. Gooi een derde en je zult met die Italiaan trouwen.

Deze traditie heeft ertoe geleid dat € 3.000 per dag in de fontein werd gegooid. Een keer per week wordt de fontein geruimd door het Romeinse waterbedrijf en worden de munten gesorteerd door een Italiaanse liefdadigheidsinstelling, Caritas. In 2002 werd gemeld dat een dakloze man genaamd D’Artagnan zelf € 1000 per dag had opgehaald. Het is niet illegaal om de munten te nemen van de fontein, maar hij kreeg een boete van € 500 voor het breken van de stad door-l aw die verbiedt het invoeren van een stad fontein. Hij ging door tot de introductie van de euro. Toen kon hij de munten niet meer verzamelen omdat de magneet op een stok die hij gebruikte niet zou werken op de nieuwe munten.

De fontein is een erg populaire ontmoetingsplaats en kan erg druk worden

Roman Forum ( Foro Romano )

Once upon a time was dit het centrum van een imperium. Het Forum was het centrale plein waar de oude Romeinen elkaar ontmoetten . De rechtbanken waren hier , de tempels waren hier en het was ook het economische centrum van het Romeinse leven. Echter eeuwen van plundering en vernietiging hebben het gebied dat bekend staat als het Forum Romanum een schaduw van zijn vroegere glorie verlaten . Ondanks deze vernietiging zijn historisch belang kan niet worden verminderd.

Het begon het leven als een begraafplaats voordat het voor het eerst werd ontwikkeld. Na de val van de Romeinse republiek viel het in onbruik en werd het uiteindelijk als weiland gebruikt. Gedurende deze tijd was het een geweldige bron van steen en marmer voor andere projecten in Rome .

Het forum is in de loop van 1000 jaar gebouwd. Als gevolg hiervan is er een mengeling van stijlen en monumenten , veel in puin of nog volledig te ontgraven. Vanaf de 18 e eeuw, opgraving s zijn ondernomen en dit is nog steeds werk in uitvoering.

Er zijn tal van tempels door het gebied die te talrijk zijn om hier te noemen. Enkele van de andere bekende reputatiegebieden zijn:

De Curia (Senaatshuis) is een van de best bewaarde gebouwen in het Forum Romanum. Dit was waar de Romeinse Senaat elkaar ontmoette en was verbouwd na verloop van tijd door verschillende Romeinse keizers .

Lapis Niger : een stuk zwart marmer dat aangeeft wat de tombe is van Romulus , een van de grondleggers van Rome .

Tarpeian Rock: dit was een beruchte plek op de heuvel van waar veroordeelde criminelen werden gegooid tot hun dood

Museo e Galleria Borghese

De Galleria Borghese is gevestigd in het zomerhuis van het casino , van de Villa Borghese en herbergt een van de grootste particuliere kunstcollecties van Rome . Alleen de verzameling van het Vaticaan wordt als beter beschouwd .

Kardinaal Scipione Borghese verzamelde in de 17 e eeuw de meeste werken in deze verzameling en hij bouwde er een weelderige residentie om ze te huisvesten. Hij was de neef van paus Paulus IV en een patroon van Bernini en Caravaggio . Als gevolg van deze weldoenersrelatie zijn er talloze stukken van Bernini in de Galleria Borghese. De collectie is een prachtig voorbeeld van barok- en renaissancekunst.

Het feit dat de collectie nog steeds tot de beste behoort, is een wonder als een afstammeling van de kardinaal tweehonderd stukken Napoleon verkocht . Bonaparte’s zus Pauline was in het gezin getrouwd en Napoleon liet deze aanwinsten in het Louvre stoppen.

De Italiaanse staat verwierf Galleria Borghese in 1902, maar de verzameling werd pas in 1997 heropend voor het publiek . Hoewel de collectie klein lijkt, is er geen sprake van tweederangswerk – allemaal zijn ze hun plaats waardig

U dient een kaartje te reserveren om te bezoeken aangezien er een beperkt aantal mensen is dat elke dag toegang krijgt. Bezoekers worden slechts toegelaten op intervallen van twee uur . Tijdens piekuren wordt het boeken van minimaal een week van tevoren aanbevolen.

Het terrein van Villa Borghese is de moeite waard om rond te dwalen met bloembedden, lanen en heggen.

Boog van Constantijn (Arco di Constantino)

De Boog van Constantijn was de laatste van de triomfbogen die in Rome moesten worden gebouwd in 315 . Zichtbaar vanuit het Colosseum staat het over de Via Triumphalis. Dit was de route die de keizers namen toen ze een triomftocht kregen.

De Boog van Constantijn werd opgericht in 312 en werd ingewijd in 315. Het werd rijkelijk versierd met scènes die de successen weergeven die de keizer had in zijn Italiaanse campagnes. Het probeert ook duidelijk Constantijn af te schilderen als een goede, wijze en zegevierende leider.

De boog is 21 meter hoog en heeft drie bogen – twee kleinere bijpassende bogen die een grotere centrale boog flankeren. De onderkant van de boog is massief marmer, terwijl die aan de bovenkant een marmeren fineer heeft over metselwerk. Sommige historici denken dat het onderste deel van de Boog van Constantijn een gerecycled monument uit de tijd van Hadrianus is, maar dit is niet bewezen.

De inscriptie op de boog luidt Aan keizer Caesar Flavius ​​Constantinus, de grootste, vrome en gezegende Augustus: omdat hij, geïnspireerd door het goddelijke, en door de grootsheid van zijn geest, de staat heeft bevrijd van de tiran en al zijn volgelingen tezelfdertijd hebben de Senaat en het Volk van Rome met zijn leger en enige wapengeweer deze boog opgedragen, versierd met triomfen

De stijl is veel gekopieerd door de geschiedenis en heeft rechtstreeks invloed gehad op de Arc de Triomphe in Parijs , Marble Arch in Londen en Union Station in Washington .

Colosseum (Colosseo)

Het Colosseum is een van de meest iconische beelden van Rome . Ondanks het feit dat de helft ervan ontbreekt en het wordt omringd door druk verkeer, zal het Colosseum aan de verwachtingen voldoen.  

Oorspronkelijk heette het het Flavische amfitheater . Vandaag is het Colosseum is de grootste overlevende arena in het Romeinse Rijk. Het is ontworpen voor maximaal 87.000 mensen

Het werd gebouwd in AD 80 en een enorme toewijding viering werd gehouden door de keizer Titus. Deze feestspelen , zoals ze genoemd werden, duurden 100 dagen en in deze tijd werden meer dan 5000 dieren gedood. Later werden Gladiator-gevechten gehouden voor het vermaak van het Romeinse publiek.

Het ontwerp werd beschreven als functioneel eenvoudig en blijft de blauwdruk voor stadions die vandaag worden gebouwd. Het stadion was zo ontworpen dat het snel kon vertrekken na de gebeurtenissen. Binnen enkele minuten konden de toeschouwers via afritten met een specifiek nummer verlaten. Een stoffen kap zou kunnen worden opgericht om toeschouwers te beschermen tegen de brandende zon.

Het Colosseum ligt aan de rand van het Forum Romanum. Het is een van de meest populaire toeristische attracties in Rome en trekt meer dan vier miljoen bezoekers per jaar. Als je de onvermijdelijke wachtrijen wilt vermijden, koop dan een kaartje online of kies ervoor om je kaartje te kopen bij de ingang van Platino. De wachtrijen hier zijn zelden leng en zijn geldig voor zowel het Colosseum als de Palatino.

Basilica di San Clemente

Dit is een prachtig voorbeeld van de christelijke geschiedenis van Rome . Het is een goed bewaard gebleven archeologische site op drie niveaus

Op de top is de huidige Basilica di San Clemente , daterend uit ongeveer 1 100.

De Basilica di San Clemente herbergt een aantal kunstwerken die werden verzorgd door de Ierse Dominicaner Monniken sinds 1677. Het interieur heeft een rijke middeleeuwse stijl. Het belangrijkste kenmerk hiervan is een koorscherm uit de 9 e eeuw dat het schip domineert. Het mozaïek toont de triomf van het kruis . Buiten is een binnenplaats die ooit een gemeenschappelijk kenmerk van de Romeinse kerken was, maar die niet langer vaak in Rome wordt gezien

Over deze werd de bouw van de 4e eeuwse kerk van St. Clement. Een groot deel van het interieur hiervan is verwoest tijdens de invallen in Norman, maar er zijn nog enkele fresco’s bewaard gebleven. Dit werd opgegraven in 1857.

Ten slotte is het 1e- eeuwse paleis met de Mithraïcus uit de 3de eeuw nog lager neer Tempel . Dit is de best bewaarde Mithraic-tempel in Rome . De cultus van het Mithraïsme was alleen toegankelijk voor mannen en was beroemd om zijn bloedige rituelen en inwijdingen. Het werd onderdrukt door het christendom en haperde door gebrek aan steun van de heersende klassen en vrouwen. Het beschikt over een altaar met een stier die wordt gedood. In dit heiligdom hoor je stromend water. Het is water dat door een Romein loopt Republiek tijdperk afvoer.

Opgravingen gaan door en nieuwe ontdekkingen worden elk jaar ontdekt

Museo Nazionale Romano

Het Nationaal Museum van Rome is ontworpen om een ​​van de belangrijkste archeologische collecties ter wereld te houden. Deze collectie is verspreid over drie verschillende locaties – de thermen van Diocletianus , Palazzo Miassimo en Palazzo Altemps.

De Thermen van Diocletianus waren de grootste baden in het oude Rome . Ze konden 1300 mensen huisvesten en besloegen een oppervlakte van 13 hectare. Het complex was niet beperkt tot alleen baden ; h ere werden gevonden bibliotheken, tuin en concertzalen.De achteruitgang werd veroorzaakt door de vernietiging van de aquaducten die door het water stroomden. D isplayed hier zijn elke dag items zoals sieraden of huishoudelijke voorwerpen, vazen, amfora en standbeelden.

Het tweede deel van het Museo Nazionale Romano is het Palazzo Miassimo. Het Palazzo is het pakhuis voor prachtige klassieke kunst. Het gebouw is licht gevuld en werd in 1887 gebouwd als een nabootsing van de vroege barokperiode . Een van de hoogtepunten van het museum is de weergave van mozaïeken op de 2e verdieping. Of misschien is het wel de verzameling fresco’s uit de tuin die dateert uit 10 voor Christus.

De derde site van het Museo Nazi onale Romano is het Palazzo Altemps. Het gebouw zelf werd gebouwd in de late 15e eeuw. Grote restauratiewerken zijn aan de gang sinds 1984. Er moet nog gewerkt worden aan het regelen van de tentoonstellingen met mozaïeken en sarcofagen .

Kerk van Sant’Ignzio di Loyola

De Chiesa di Sant’Ignzio di Loyola is een van de meest sierlijke kerken van Rome in barokstijl. Oorspronkelijk op de site was een kerk voor de studenten van het naburige een school van grammatica. Maar naarmate de school groeide, werd het onvoldoende om het grote aantal studenten te dienen. Paus Gregorius XV was student op de school en had St. Ignatius heilig verklaard . Hij was degene die opperde dat een tempel zou worden gewijd aan St. Ignazio di Loyola en dat de plek bij het college zelf zou moeten zijn.

De bouw begon in 1626 met de leidende werkzaamheden van de jezuïet architect Orazio Grassi. In 1650 werd de kerk geopend voor openbare erediensten en opgedragen aan de heilige Ignatius, de stichter van de jezuïeten.

Het interieur van de kerk van Sant’Ignzio di Loyola is luxueus en bekend om zijn plafonds met trompe l’oeil. Deze fresco-plafonds werden geschilderd door een jezuïetenbroeder Andrea Pozzo. Hij creëerde een trompe l’oeil-koepel, omdat de klachten van andere monniken hadden voorkomen dat de architect een echte koepel in de kerk bouwde. Zijn schilderijen die het leven van St. Ignatius en het werk van de Jezuïeten weergeven, bestrijken het gehele plafond van de middenbeuk.

De kerk bevindt zich op een charmant plein ontworpen door de architect Raguzzini om een ​​podium in een theater te vertegenwoordigen. Het Piazza Sant’Ignazio maakt gebruik van golvende ruimtes om de illusie van een grotere ruimte te creëren

Castel Sant’Angelo

Het Castel Sant’Angelo ligt over de brug Ponte Sant’Angelo, op weg naar het Vaticaan . Het wordt ook wel het Mausoleum van Hadrianus genoemd.

Het graf van Hadrianus werd gebouwd op de oevers van de rivier om de as van hem en zijn familie. De nabijheid van het Vaticaan werd niet verloren op de pausen en in de 6e eeuw ze omgebouwd tot een vesting.

Later in de middeleeuwen werden vanuit het Vaticaan doorgangen aangelegd, zodat het in tijden van nood als toevluchtsoord kon dienen. Dit vangnet werd bij talloze gelegenheden gebruikt. Op een gegeven moment schuilden honderden mensen hier maanden terwijl de stad werd aangevallen door keizer Charles V. Het werd gebruikt als opslagplaats voor voedsel en een schatkamer voor de pausen. In zijn donkere geschiedenis was het een plaats van executie en hoofden zouden langs de brug worden getoond .

Het fort werd aan het begin van de twintigste eeuw ontmanteld en het Castel Sant’Angelo is nu een museum. De interieurs zijn verguld en geschilderd en bevatten zwaarden, harnassen en geweren. Er worden hier vaak tentoonstellingen georganiseerd.

Op de terrassen kan men een prachtig uitzicht over Rome hebben . Hier is ook het standbeeld van de aartsengel St Michael. Het beeld is verbonden met de legende over de pest die Rome terroriseert, maar die werd gestopt door het verschijnen van een engel boven het kasteel.

Galleria Doria Pamphilj

Dit is een verborgen hoogtepunt dat vaak over het hoofd wordt gezien door bezoekers aan Rome . In het Palazzo Doria is Pamphilj de belangrijkste privécollectie van laat – renaissancekunst .

De collectie omvat schilderijen, beelden en meubels . Sinds de 16e eeuw een aantal Romeinse families (die na verloop van tijd werden verenigd door het huwelijk aan te duiden als de Doria Pamphilj) zijn het verzamelen van deze stukken.

Het palazzo is nog steeds in privébezit en de kunstwerken in de Galleria Doria Pamphilj worden getoond in de 10 staatskamers en galerijen rond de binnenplaats. De collectie werd pas in 1996 voor het publiek geopend en alle schilderijen blijven eigendom van de familie Doria Pamphilj.

De Galleria Doria Pamphilj-collectie is georganiseerd in afdelingen op basis van eeuw. Het is aanbevolen om naar de audiogids te luisteren die is verteld door een van de half- Ierse familieleden van Doria Pamphilj, die veel details over de werken geeft, maar ook over zijn persoonlijke ervaringen die opgroeiden in het palazzo.

Inbegrepen in de getoonde werken zijn werken van Caravaggio, Annibale Carracci, Guido Reni, Guercino, Jan Bruegel, Jusepe Ribera, Velázquez, Claude Lorrain, Gaspard Dughet, Titiaan, Raphael, Garofalo, Lorenzo Lotto, Pieter Bruegel, Correggio, Parmigianino.

Op sommige zaterdagen worden concerten gehouden in het Palazzo Doria Pamphilj en de Galleria Doria Pamphilj is toegankelijk met het toegangsticket voor het concert.

Een aantal werken is onlangs gerestaureerd vanwege een slechte staat en er is een doorlopend restauratieprogramma gepland voor de rest van de collectie.

Capitoline-musea (Museo Capitalino)

De Capitolijnse Musea zijn de bakermat van de beeldhouwkunst in Rome . De musea zijn opgesplitst in twee delen. Er is een tunnel tussen de twee Palazzos vormen dit m gebruikum. De ene richt zich uitsluitend op de beeldhouwkunst en de andere bevat ook enkele schilderijen. Als je de tijd hebt, zijn beide de tijd waard en is je ticket geldig voor beide.

Dit zijn de oudste musea ter wereld en zijn begonnen in 1471 toen de paus van de dag, Sixtus IV, een aantal bronzen sculpturen aan de stad schonk .

Het Palazzo dei Conservatori is vaak de plek om uw bezoek aan de Capitolijnse Museum s beginnen want het is vlak naast de kassa. Een nieuwe vleugel is toegevoegd en het heeft een brede en gevarieerde collectie, inclusief schilderijen op de tweede verdieping.

Het Palazzo Nuovo, de andere helft van de Capitoline Museum toont alleen beeldhouwwerken . De locatie biedt een goed uitzicht op het Romeinse forum dat net daaronder ligt. Er zijn twee verdiepingen met een binnenplaats.

Op de binnenplaats tussen de gebouwen staat een standbeeld van keizer Marcus Aurelius. Het is eigenlijk een kopie, met het origineel binnenin. Toen veel beelden werden vernietigd op bevel van de katholieke kerk in de Middeleeuwen, overleefde deze omdat het werd beschouwd als een afbeelding van keizer Constantijn, die het christendom naar Rome bracht.

Piazza Navona

Dit plein wordt vaak het hart van Rome genoemd .

Driehonderd jaar lang was Piazza Navona de belangrijkste markt in Rome . Tegenwoordig is het een mekka voor cafés en restaurants, een plek waar kunstenaars kunnen werken en waar mensen kunnen zitten en mensen kunnen kijken.

Het is gelegen op de site van het oude Stadio di Dominziano. Dit was een t hirty t housand zetelstadion waarvan sommige resten nog zichtbaar. Het stadion hield spelletjes en de naam Navona komt van het Griekse woord agon dat spellen betekent. Het stadion wastot de middeleeuwen actief in gebruik met paardenrennen, steekspelen en waterfestivals. Op een waterfestival zou het stadion worden overstroomd en zou de aristocratie hun rijtuigen rond dit kunstmatige meer laten trekken. Het gebied was geplaveid en PiazzaNavona is ontstaan.

De centrale fontein Fontana dei Quatro Fiumi (fontein van de vier rivieren) werd gebeeldhouwd door Bernini in 1651. Het vertegenwoordigt de Donau, de Nijl, de Ganges en de Plata. De figuur die de Nijl voorstelt heeft een hand die zijn ogen afschermt. Dit is een verwijzing naar het feit dat op dit moment de bron van de Nijl nog onbekend was. Er is nog een Bernini-fontein op het plein, Fontana del Moro. Dit was eigenlijk gebeeldhouwd door Giacomo della Porta en Bernini ontwierp simpelweg een dolfijn die er op een later tijdstip aan werd toegevoegd.

Het grootste gebouw op het plein is het Palazzo Pamphilj. Gebouwd rond 1650 om de verkiezing van Giovanni Pamphilj als Paus Innocentius X te vieren, het is vandaag de Braziliaanse ambassade.

Palatijnheuvel (Palatino)

Volgens de legende werd Rome gesticht op de Palatijn. Romulus doodde zijn tweelingbroer Remus en Rome werd geboren in 753 voor Christus. Het is een van de beroemde zeven heuvels van Rome en staat tussen het forum en het Circus Maximus.

In de oudheid was dit een van de chicste buurten van Rome en vele keizers bouwden hier hun paleizen. Maar na de val van het Romeinse rijk raakte het in verval en werden kerken en kastelen over de heuvel gebouwd . Opgravingen worden nog steeds uitgevoerd op dit gebied.

De residentie van keizer Augustus, Domus Augustus , was een woning met twee verdiepingen met kamers die op beide verdiepingen uitkomen op een centrale binnenplaats.

Het Museo Palatino huisvest de artefacten die zijn opgegraven op de Palatijnse heuvel. Ma ny werden oorspronkelijk getoond in het Museo Nazionale Romano, maar een aanzienlijk aantal werd teruggebracht naar de Palatijnse heuvel toen het museum in 1998 werd vernieuwd. Het museum sluit een uur voordat het Palatine Hill-complex zelf sluit.

Ten noorden van het museum is Domus Flavius . Dit was het publieke deel van Domitians paleis. Het is gebouwd over een aantal gebouwen uit eerdere periodes

Andere gebouwen in het complex zijn de Thermen van Septimus Severius, de Farnese Tuinen , de tempel van Apollo en zelfs een dorp uit de IJzertijd.

Als u uw ticket na 13.30 uur koopt, is het geldig tot 1.30 uur de volgende dag

Mamertijnse gevangenis (Carcere Mamertino)

Nabij de Tarpeische rots ligt de kerk van San Pietro in Cacere. De kerk zelf is niet van groot belang , maar daaronder ligt de Mamertine-gevangenis.

It wa is hier dat high profile vijanden van de Romeinse staat, spionnen en soldaten werden opgesloten. Vaak zouden de gevangenen sterven door honger of wurging. Volgens de legende werden St. Peter en St. Paul gevangengezet voordat ze werden gedood .Weergegeven zijn de kettingen waarmee St Peter had, terwijl op zijn buik in Ma mertine Gevangenis. Op een gegeven moment een set van de ketens was gestuurd naar Constantinopel, maar was teruggekeerd en op magische wijze versmolten de set van ketens die hier gebleven.

De Mamertine-gevangenis bestaat uit twee donkere kamers. De bovenste kamer van de 2 e eeuw voor Christus oorsprong en het heeft de namen van enkele van de beroemde gevangenen, hun vervolgers, en bezoekers die hier op bedevaart kwam. Een altaar toont de bustes van St. Peter en St. Paul .

De onderste kamer was toegankelijk via een gat in de bovenverdieping, maar tegenwoordig biedt een trap toegang. Een kruis op het altaar in de onderste kapel staat ondersteboven afgebeeld, dit komt omdat de legende zegt dat de heilige Petrus ondersteboven gekruisigd werd.

Naast een altaar is hier een gat op de vloer waar een bron water heeft verstrekt. Pelgrims geloofden dat het helende eigenschappen had

De gevangenis bleef in gebruik tot de 4e eeuw na Christus. Het werd toen een pelgrimsite en werd later algemeen bekend als Mamertinus.

Basilica di Santa Maria Maggiore

Dit wordt beschouwd als een van de grootste basilieken van de stad. Het beschikt over goed bewaard gebleven Byzantijnse interieurs, verborgen achter een niet-beschrijvend achttiende  eeuws uiterlijk.

De Basilica di Santa Maria Maggiore werd gebouwd in de 5e eeuw op de top van de Esquilijn. De site werd gekozen nadat Pope Liberius werd verteld in een droom om te bouwen waar hij sneeuw vond in Rome . De volgende ochtend werd de site gekozen. De sneeuwval is gemarkeerd elk jaar op 5 augustus met de release van bloemblaadjes vrijkomen uit de basiliek plafond.

De huidige structuur dateert uit ongeveer 5 e eeuw na Christus, hoewel het werd opnieuw bekleed in de 18 e eeuw. Een belangrijk kenmerk zijn de mozaïeken die het schip omringen , deze dateren uit de 5 de eeuw . Er is gesuggereerd dat het meenemen van een verrekijker u zou helpen de details te waarderen. De afbeeldingen in bijbelverhalen in stripvorm.

In de Capella Sistina is begraven pausen Sixtus V en Pius V. Bernini en zijn vader zijn hier ook begraven.

De Basilica di Santa Maria Maggiore is ook bekend als de Liberiaan Basiliek en was de oorspronkelijke ontmoetingsplaats van de vroege Romeinse christenen. Toen het pausdom terugkeerde uit zijn periode in Avignon , was dit het Paleis van de Pausen totdat ze terugkeerden naar het Vaticaan .

Er is een museum onder de Basilica di Santa Maria Maggiore. Deze is geopend van 9.00 tot 18.30 uur, toegang € 4. Er is een indrukwekkende verzameling relikwieën

Sint-Pieter in ketens (San Pietro in Vincoli)

St. Peter in ketensis het best bekend voor het feit dat het het standbeeld van Mozes aan de hand van Michelangelo herbergt.

Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 5e eeuw om het relikwie te laten zien dat “de ketens van de heilige Petrus” zijn, teruggebracht uit Jeruzalem. Eudocia, de vrouw van keizer Teodosio II, was naar Jeruzalem gereisd en had de kettingen opgehaald. De legende gaat dat toen de kettingen werden gegeven aan paus Leo I, hij deze naast de andere reeks kettingen in de Mamertijnse gevangenis legde en de twee kettingen aan elkaar smolten. De kettingen worden weergegeven onder het hoofdaltaar.

Mozes, van Michelangelo, werd voltooid in 1515. Het zou deel uitmaken van het monument voor paus Julius II, waarvoor Michelangelo vierenveertig sculpturen zou hebben uitgehouwen. In plaats daarvan werd het een vrijstaand showstuk op zich. De paus werd hier begraven omdat dit zijn familiekerk was. Het standbeeld draagt ​​het teken van vroege iconografische symboliek zoals Mozes hoorns heeft. Dit komt doordat de woorden voor hoorns en lichtstralen vergelijkbaar zijn.

Het gebouw zelf heeft een aantal restauraties en renovaties ondergaan.

Kappucijncrypte (Cripta dei Cappuccini)

Onder de Santa Maria della Immacolata Concezione kerk is een kleine crypte. Het is hier dat de beenderen van meer dan 4.000 Kapucijnmonniken de muren van verschillende kapellen versieren. Toen de broers naar deze site verhuisden van hun vorige klooster, werden de botten van hun overleden broers meegenomen. Omdat de ruimte beperkt was, was het plaatsen van de botten niet praktisch, maar meer een vorm van decoratie.

Er zijn zes crypten, elk met een ander thema:

  1. Crypte van de opstanding: verschillende skeletdelen vormen het kader voor een opstandingsschilderij.
  2. Massakapel: dit is een gebedsruimte en de enige plek die volledig vrij is van botten. Er is echter het bewaard gebleven hart van een Benefactress van de Cappuchin-monniken.
  3. Crypte der schedels: Hier zijn een aantal beklede skeletten. Hier worden decoratieve patronen gemaakt van schouderbladen en schedels.
  4. Crypt der bekkens: een bekkenaltaar hangt aan een rand van wervels. Schouderbladen en skeletten zijn volop aanwezig.
  5. Crypt der been- en dijbenen: vier Cappuchin skeletten in gewaden staan ​​in vier beuken. Kaakbeenderen en wervels vormen een kader en schouderbladen de bloemen. Hier zijn de kruisen van 18 begraven Friars.
  6. Crypte van drie skeletten: er zijn twee kleine skeletten plus een groter centraal skelet met een zeis, het symbool van de dood. Een klok hier is een symboliek van het continuüm van leven en eeuwigheid.

De Spaanse Trappen (Piazza di Spagna)

Deze zijn sinds de 18e eeuw een gelijkspel voor buitenlanders. Ze waren zo populair bij de Engelsen op hun grote rondleidingen van de dag, dat het gebied de bijnaam kreeg van het Engelse getto.

Ze werden gebouwd over drie jaar vanaf 1723. Ze zijn de langste en breedste trap in Europa. De Spaanse trappen zijn gebouwd om de Piazza di Spagna te verbinden met de Franse kerk aan de top. Dus Frans geld heeft voor hen betaald, ze zijn ontworpen door een Italiaan en vernoemd naar de Spaanse ambassade in de buurt.

Ze hebben een religieuze symboliek voor hen met drie vluchten en drie landingen in verwijzing naar de heilige drie-eenheid.

De Spaanse Trappen werden meteen een favoriete ontmoetingsplaats. In de 19e eeuw was het de favoriete hangplek van jonge modellen die als kunstenaarsmodellen wilden worden ontdekt. De populariteit gaat door tot vandaag. Het is niet de bedoeling dat je op de trap eet en als je door een politieagent wordt betrapt, kun je een boete krijgen.

Het hele jaar door versieren verschillende thema’s de trappen. In april worden toeristen soms gebruikt als catwalks voor modeshows en modelstrut op en neer. In mei worden daar bloeiende potten Azalea’s gezet. Met Kerstmis wordt een wieg van de 19e eeuw getoond op de eerste landing.

Bij het metrostation Spagna is er een lift als je geen zin hebt om de trappen op te klimmen.

De Engelse dichter John Keats woonde op de Piazza di Spagna en stierf daar in 1821. Een museum daar is gewijd aan zijn geheugen en toont Engelse memorabilia.

Monument Vittorio Emmanuel II

Het zeer grote Vittorio Emmanuel II-monument staat ook bekend als de Altare della Patria, het altaar van de natie. Het ligt tussen de Capitolijnse heuvel en de Piazza Venezia. Victor Emmanuel was de eerste koning van het nieuw verenigde Italië.

Het is altijd omgeven geweest door controverses. In opdracht in de jaren 1880, toen de burgemeester van de dag toevallig een marmeren steengroeve in zijn geboortestad had. Anderen houden er niet van hoe het de uitzichten op de Capitolijnse heuvel blokkeert. Grote delen van de omliggende wijk moesten worden afgebroken om te worden aangelegd. Het is de bruidstaart of de typmachine en andere beledigende namen door zijn critici.

Het is een enorm gebouw. De structuur is 135 m (443 voet) breed en 70 m (230 voet) hoog. Begonnen in de jaren 1880, werd het ingewijd in 1911, maar het werd pas in 1935 voltooid. Het werd ontworpen door Sacconi en het werk werd gedeeld door verschillende beeldhouwers in heel Italië.

Het monument bevat ook de eeuwige vlam en het graf van de onbekende soldaat. Aan de voet van het Vittorio Emmanuel II-monument bevindt zich een museum, het Herenigingsmuseum.
De nieuwste toevoeging aan het monument is een glazen lift naar de top van de structuur – “Rome from the Sky” Vanaf de top zijn er zeer goede uitzichten over Rome. Er zijn nog enkele stappen om naar de lift te klimmen en de kosten van een rit zijn schappelijk.

Campo dei Fiori

Letterlijk vertaald betekent Campo dei Fiori een bloemenveld. Het kreeg de naam in de middeleeuwen toen het een weide was. Deze centrale plek bleef zo ​​lang onontwikkeld omdat deze zich in een gebied bevond dat onderhevig was aan overstromingen.

In de late 15de eeuw verloor het zijn landelijke karakter toen de stadsmarkt werd overgebracht van Piazza Navona. Handelaren en kunstenaars begonnen met het opzetten van winkels en bedrijven in de omgeving. Dientengevolge dragen veel van de straten die van de Campo dei Fiori aflopen de naam van de handelaren die daar – via dei Chiavari (straat van belangrijke makers) – via dei Cappellari (straat van hoedenmakers) hebben geruild. Als gevolg hiervan was de Campo dei Fiori lange tijd een zeer rijke buurt.

Een minder beroemd doel van de Campo dei Fiori was toen het plein werd gebruikt als een plaats van uitvoering tijdens de late 16e en vroege 17e eeuw.

Omdat het een belangrijk kruispunt was op de reis van de basiliek van San Giovanni naar het Vaticaan, werd er een tweewekelijkse paardenmarkt opgezet. Gastherbergen, hotels en winkels ontstonden om deze handel te ondersteunen.

Tegenwoordig is het overdag een rumoerige bloemen- en groentenmarkt. De fontein La Terrina, die ooit werd gebruikt om water te leveren aan de koeien die nu op de markt komen, zorgt ervoor dat de bloemen daar vers worden verkocht. Tegen de avond wordt het een populaire ontmoetingsplaats voor jonge Romeinen en studenten en buitenlandse toeristen die komen genieten van de cafés en het nachtleven rondom het plein.

Kerk van Santa Maria del Popolo

De kerk van Santa Maria del Popolo werd in 1099 gebouwd boven de geheime begraafplaats van keizer Nero. De kerk was een poging om te heiligen wat als een ongezonde plaats werd beschouwd. Volgens de legende werd de site achtervolgd door Nero’s geest en demonen in de vorm van zwarte kraaien. Dus de walnotenboom waar ze op zaten werd omgehakt en de kerk werd op zijn plaats gebouwd

Vierhonderd jaar later werd de kerk van Santa Maria del Popolo gerenoveerd door paus Sixtus IV. De buitenkant is zeer eenvoudig en onopvallend, maar de glorie wordt bewaard voor het uitgebreide interieur. De gebrandschilderde ramen in de Capella della Rovere waren de eerste in Rome.

Deze Augustijnse kerk herbergt enkele van de beste renaissancekunst van een kerk in Rome. Het biedt werk van Raphael, Bramante en Caravaggio.

De absis werd ontworpen door Bramante en geldt als een van zijn eerste werken in Rome

Raphael ontwierp de Capella Chigi, maar hij heeft zijn voltooiing nooit gezien. Bernini voltooide dit werk voor hem. het beroemde beeldhouwwerk van Habakuk en de engel en de profeet Daniël.

De Capella Cerasi wordt beschouwd als het hoogtepunt van deze kerk met twee werken van Caravaggio. Deze zijn opmerkelijk vanwege hun dramatische gebruik van licht en de karakterisering die hij schilderde in de onderwerpen van de heiligen Petrus en Paulus. Het altaarstuk is van Carracci.

Janiculumheuvel(Gianicolo)

Het is 15 minuten lopen naar de top van de Janiculumheuvel . Dit is een van de meest toegankelijke uitzichten van de stad Rome.

De heuvel is niet een van de beroemde zeven heuvels van Rome omdat het ten westen van de Tiber en buiten de oude stadsgrenzen van Rome ligt.

In het oude Rome omdat de Janiculum de stad beneden over het hoofd had, werd het beschouwd als een veelbelovende plaats voor aalmoezen om hun rituelen te observeren.

Op de Janiculum-heuvel ligt de kerk San Pietro in Montorio. Het werd gebouwd op de plaats waar St. Petrus verondersteld werd te zijn gekruisigd. Het heeft ook een aantal hoogwaardige kunstwerken.

De heuvel is ook de thuisbasis van de pauselijke Urban universiteit en een botanische tuin de Orto Botanico dell’Università di Roma.

De Janiculum-heuvel was de plaats van een groot gevecht tussen de Franse troepen, vechtend namens de paus, tegen de leider van een verenigd Italië, Garibaldi. Een groot wit gedenkteken onthoudt de doden in deze strijd. Op 200 m afstand staat een standbeeld ter ere van Garibaldi’s vrouw Anita, die naast haar echtgenoot vocht. Het beeldt Anita Garibaldi af met een pistool in de ene hand en een baby in haar andere.

Elke dag om 12 uur wordt er een kanon op de Tiber afgevuurd. Dit werd in 1939 opgeschort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar de publieke vraag herstelde deze traditie in 1959.

Aan de ene kant is de Villa Doria Pamphilj. Dit is het grootste park in Rome en werd in 1970 door de familie Rome overgenomen van de familie.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.