Wanneer bezoek je Bratislava het best?

Bratislava bezoeken kan je het gehele jaar door – de stad is immers gekend als één van de warmste en droogste plekken van heel Slovakije. Bratislava geniet wat dat betreft van een uitgesproken continentaal klimaat. Vind je goed weer tijdens je verblijf belangrijk, dan reis je het best naar Bratislava in de periode tussen einde Maart en Oktober.  De gemiddelde temperaturen zijn er dan prima te verdragen.

Bratislava in juli en augustus

Let wel op in Juli en Augustus, want dan zijn uitschieters tot 30 of zelfs 40 graden Celsius wel eens mogelijk. Op het warmst van de dag door Bratislava kuieren kan dan snel vermoeiend zijn, dus raden we je aan een siësta te nemen. Afkoelen kan bovendien prima tussen het groen, in één van de vele parken die de stad rijk is.

Vooral Zuid-Slovakije heeft met deze hogere temperaturen af te rekenen. Het noorden van het land is aanzienlijk gematigder qua klimaat.

Regen in Bratislava

Hoewel Bratislava tot de droogste plekken van Slovakije behoort, betekent dat niet dat er geen regen valt. Gemiddeld valt er zo’n 45 tot 55 millimeter neerslag per maand. Tijdens de zomermaanden kan je ook af te rekenen krijgen met moessonregens die de lokale bevolking de Medardova kvapka noemt.

Bratislava in het voorjaar en najaar

We raden je echter aan om voor het tussenseizoen te kiezen: de maanden maart, april, of mei in het voorjaar, en de maanden september en oktober in het najaar. Voor de gemiddelde toerist zullen de temperaturen dan het beste zijn, met weer waarin je nog prima een terrasje kan nuttigen zonder je echt kapot te zweten in de zomerzon. Bovendien zullen er een stuk minder toeristen door de stad slenteren, waardoor je ook nog kan genieten van de nodige rust en kalmte.

De kerstmarkt in Bratislava

Het winterseizoen zorgt voor heel wat charme in de stad, met een kerstmarkt die aanzienlijk minder commercieel getint is dan die in naburige steden zoals het Oostenrijkse Wenen. Die ingetogenheid geldt echter niet voor handelszaken en bedrijven, want zelfs vanaf oktober kan je soms al kerstversiering spotten doorheen de stad.

Verder vind je op de kerstmarkt in Bratislava wel de gebruikelijke kerststallen, en marktkraampjes waarin je allerlei lekkers kan kopen. Op het Hviezdoslavovo-plein kan je ijsschaatsen wanneer het weer het toelaat.

Hriato: typisch Slovaaks

Wil je iets typisch Slovaaks proberen op de kerstmarkt, bestel dan een hriato: een troebel oranjekleurig drankje zat zal helpen om even de koude te vergeten. De eerste keer dat je hriato probeert zal je wel voorbij het uiterlijk van het drankje moeten kijken, en misschien best ook het drankje snel opdrinken. Hriato kan er namelijk vrij onsmakelijk uitzien: het is namelijk een drankje op basis van slivovka, een liquer dat meestal op basis van pruimen wordt bereid, aangevuld met krokant spek dat in honing werd gebakken. Bijzonder, maar ongetwijfeld een interessante mix van zoete en zoute smaken. Een aanrader.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.