Rijsel: het hart van Frans-Vlaanderen

Rijsel, ook wel Lille genoemd in het Frans, is de hoofstad van de Franse regio Haut-de-France, en ligt op een boogscheut van de Belgische grens. Vanuit het West-Vlaamse Kortrijk ben je maar 25 kilometer van Rijsel verwijderd. Ideaal voor een citytrip, toch?

Ook al is Rijsel momenteel Frans, toch heeft de stad een zeer eigen identiteit ten opzichte van andere steden in Frankrijk. Zo verkiest men er vaak bier over wijn, is de architectuur eerder klassiek-Vlaams dan Frans, en is de plaatselijke bevolking er buitengewoon gastvrij en vriendelijk.

De stad kent een rijk cultureel verleden, en speelde ook een belangrijke rol ten tijde van de opkomst van de Vlaamse textielindustrie. Momenteel is het de op drie na grootste stad van Frankrijk, maar desondanks blijft Rijsel vooral op de achtergrond als het gaat over toeristische aantrekking. Vele reizigers laten Rijsel dan ook links liggen, en beschouwen het enkel als een beperkte tussenstop op hun reis naar bekendere Franse steden als Parijs. Dat is ten onrechte, want Lille heeft naast een rijke geschiedenis ook heel wat te bedien aan bezoekers van de stad. Er is zelfs Unesco-werelderfgoed te vinden, en in 2017 werd de stad verkopen als de meest aantrekkelijke Franse stad om in te wonen.

Wanneer bezoek je Rijsel het best?

De beste tijd om Rijsel te bezoeken is tussen mei en oktober, wanneer de temperaturen op hun hoogst liggen en er het minste neerslag valt. Net zoals bij elke uitstap in de regio zal je er toch nog goed aan doen om kort voor vertrek even de weerkaarten na te slaan: het kan er ook in de vroege zomermaanden soms wisselvallig zijn, en een extra windbreaker of een paraplu is vaak geen overbodige luxe om mee te nemen.

Bezienswaardigheden in Rijsel

De Place du Général-de-Gaulle (Grand Place)

De grote markt van Rijsel is waar je op elk moment van de dag een bonte verzameling van zowel lokale inwoners als bezoekers aan de stad zal kunnen terugvinden. Je kan er genieten van een terrasje of gewoon de oude gebouwen bewonderen die het plein omlijnen. Ook wel de Grand Place genoemd, is dit eigenlijk het hart van Rijsel, en dus een prima uitvalsbasis voor je bezoeken aan de bezienswaardigheden in de stad.

In het midden van het plein staat een monument dat de weerstand van Rijsel aan de Oostenrijkse belegering van 1792 herdenkt. Boven op een massieve stenen kolom staat een bronzen godin afgebeeld, die in haar rechterhand een stok vasthoudt waarmee de lont van kanonnen werd aangestoken. Een gravering op de basis van de kolom luidt: “De heldhaftige reactie van de burgemeester van Rijsel, André, die weigerde de belegerde stad over te geven”. Het monument is gebeeldhouwd door Théophile Bra, die ook aan de Arc de Triomphe in Parijs werkte.

Het oude beursgebouw (la Veille Bourse)

Wanneer we vanop de Grand Place naar het zuiden kijken, valt ons oog meteen op de oude beursgebouwen van RIjsel: voor velen is dit dan ook het mooiste gebouw van heel de stad. La Veille Bourse is eigenlijk een verzameling van 24 huizen rond een binnenkoer, in typische Vlaamse Barok-stijlopgetrokken. De gevels zijn sterk versierd, en tot in het kleinste detail zal je merken dat een enorme toewijding aan de afwerking van het gebouw moet zijn besteed. De architect die het gebouw neerzette, Julien Destrée, was van achtergrond een ontwerper van decoratieve meubelstukken, en kreeg naar verluid vrij spel van de bouwheer om zijn kunnen ten toon te stellen bij de oprichting van de beurs.

Het geboortehuis van Charles De Gaulle

Rijsel is de geboortestad van Charles De Gaulle, en het huis waarin deze Franse staatsman het levenslicht zag bestaat nog steeds. In de Rue Princesse kan je het geboortehuis terugvinden, en bovendien ook bezoeken: er is nu een museum gehuisvest dat een mooie poging doet om een authentieke 19de-eeuwe woning uit te beelden. Er zijn enkele belangrijke artifacten ten toon gesteld uit het leven van De Gaulle.

De dierentuin (Parc Zoologique)

De dierentuin van Rijsel is gelegen in de Esquermes-wijk en met rede een trekpleister voor dierenliefhebbers uit heel Europa: niet alleen is het een gezellige zoo op een compacte oppervlakte – en dus makkelijk te bewandelen – je kan er ook, zonder de stad echt te verlaten, een breed aanbod aan dierensoorten zien. Zo’n 450 dieren uit 70 verschillende dierensoorten zijn er ten toon gesteld in omsluitingen die zeer natuurlijk en groot aanvoelen. De dierentuin werkt ook mee aan verscheidene programma’s om beschermde dierensoorten in stand te houden.

De Citadel van Rijsel

De citadel van Rijsel werd opgetrokken in de 15 eeuw, toen Louis de 14de de stad veroverde op Vlaanderen en prompt besloot om verstevigingswerken aan te brengen. Het is op dat moment dat Rijsel ook Frans werd, na eeuwenlange Vlaamse heerschappij. De citadel werd een feit: een stervorming bouwwerk dat als bastion voor de verdediging van de stad moest dienen in geval van belegeringen. Het geheel werd in slechts drie jaar voltooid, een recordtijd, en werd ontworpen door de belangrijke militaire bouwheer Vauban. Ook vandaag is de citadel nog een actieve militaire basis, dus een bezoekje brengen aan de binnenkant is voor toeristen niet weggelegd. Van buitenaf kan je wel de prachtige poortgebouwen en buitenmuren bekijken, wat een mooie wandeling inhoudt.

Het hôtel de ville of stadhuis

Het stadhuis van Rijsel, of de Hôtel de Ville, is een opvallende verschijning dankzij de gigantische Belfort-toren die ernaast oprijst. Dat we in Rijsel een belfort terugvinden zoals we in deze ook in Vlaanderen wel eens zien, is niet verwonderlijk: de stad Rijsel was eeuwenlang een deel van Vlaanderen. Het belfort van Rijsel is erkend als werelderfgoed en telt maar liefst 104 meter. Je kan het belfort bezoeken, en jezelf trakteren op een fraai uitzicht van de wijde omgeving – maar dan moet je wel bereid zijn om een vierhonderd-tal trappen te beklimmen. Voor de minder sportieve bezoekers is er gelukkig ook een lift.

Het Palais des Beaux-Arts

Het Palais des Beaux-Arts is een gigantisch museum, dat qua omvang enkel de grootsten uit zijn soort moet laten voortgaan. Bovendien is het een heerlijk pittoresk gebouw, dat in een typische Belle Époque-stijl is opgetrokken aan het eind van de 19e eeuw, en dus een zeer opvallend zicht vormt in het straatbeeld van Rijsel. Door zijn omvang spendeer je al gauw een halve dag in het museum.

Het museum omvat een kunstcollectie die verscheidene eeuwen beslaat – van werken uit de 13e eeuw tot en met de 18e eeuw. Onder de kunstenaars die er zijn tentoon gesteld vinden we onder andere Monet, Rubens, Van Gogh en Picasso terug, alsook namen uit een minder recent verleden zoals Donatello en Raphael.

De Notre-Dame de la Treille- kathedraal

De kathedraal van Rijsel staat op een plaats waar tijdens de middeleeuwen onderdak werd geboden voor een eeuwenoud beeldje van de maagd Maria dat miraculeuze krachten zou bezitten. Haar naam dankt de kathedraal aan het feit dat het oorspronkelijke beeldje tentoon werd gesteld achter tralies – vandaar dat dit nu de Notre-Dame de la Treille-kathedraal of de “onze-vrouwe van de tralies” heet. De architectuur van de kathedraal is neo-gotisch en werd ontworpen door architect Peirre-Louis Carlier in samenwerking met Peter Rice. Die laatste werkte onder andere ook mee aan het operahuis van Sydney en het bekende Centre Pompidou in Parijs.

Musée de l’Hospice Comtesse

In het hart van de oude stadskern vinden we het Museé de L’hospice Comtesse terug, een middeleeuws ziekenhuis dat in 1237 gesticht werd door gravin Jeanne van Vlaanderen. Het hospitaal werd oorspronkelijk opgericht in een vleugel van haar eigen paleis, en bleef in dienst tot 1939. Op het domein van het museum vinden we gebouwen terug van de 15de tot de 18e eeuw. Alle gebouwen situeerden zich rond twee binnenpleinen en een tuin waarin medicinale kruiden werden geteeld.

Dagtrips vanuit Rijsel

Doordat Rijsel dicht bij de Belgische grens ligt, kan het de moeite lonen om enkele Vlaamse grootsteden te bezoeken. Niet alleen ben je op 90 minuten afstand van Brussel, ook de pittoreske stad Gent is slechts een uurtje van je vandaan met de trein.  Op twee uur tijd brengt de trein je in Brugge, of in het gezellig drukke Antwerpen. Blijven we liever in Frankrijk, dan is de champagnestreek een interessante mogelijkheid (op zo’n 2 uur per trein of met de auto). Eventueel kan de stad Amiens nog een bezoekje waard zijn – op zo’n anderhalf uur sta je er met de auto. Amiens is evenwel minder toeristisch aangelegd.

Waar verblijven in Rijsel?

Hoewel er ook enkele belangrijke bezienswaardigheden net buiten de stad liggen, zijn er meer dan genoeg attracties die op wandelafstand van mekaar in het hart van Rijsel te vinden zijn. Een locatie kiezen om te verblijven is dan ook eenvoudig: kies je voor een verblijfplaats in de buurt van de Grand Place (Place du Général de Gaulle) of in de buurt van het treinstation, dan heb je een goede uitvalsbasis voor je verblijf in Rijsel.

Goedkoop Rijsel bezoeken

De vlooienmarkt van Rijsel

Een bezoekje aan de rommelmarkt van Rijsel is een slimme manier om gratis de sfeer van de stad op te snuiven. Het grootste rommelmarkt van Europa, en neemt houdt jaarlijks gedurende het eerste weekend van september de ganse stad in haar ban. Je kan er je slag slaan en enkele koopjes op de kop tikken, maar ook gewoon snuisteren doorheen alles wat de verkopers in aanbieding hebben.

Denk aan een bezoekje per trein

De meeste bezienswaardigheden in Rijsel bevinden zich in het stadscentrum, net zoals het treinstation dat een goede verbinding heeft met Brussel. Met de TGV reis je bovendien voor een prikje van Brussel naar Rijsel, en spaar je sowieso al de parkeerkosten ter plaatse uit.

Plaatselijke keuken van Rijsel

Rijsel ligt niet ver van de Belgische grens, en ook de keuken zal je vast bekend voorkomen. Op de menukaart vinden we vaak specialiteiten terug die ook in België zeer populair zijn: denk maar aan mosselen, friet en gebakken vis. Ook stoofvlees passeert er vaak de revue.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.