Leuven: universiteitsstad met heel wat troeven

Bekend om zijn universiteit en de studenten die er verblijven, heeft Leuven zichzelf een prominente plaats verworven sinds de 15e eeuw. Aangevuld met pittoreske middeleeuwse monumenten, een bloeiende biercultuur en het meest geliefde Belgische standbeeld naast Manneken Pis, is het resultaat een kleurrijke stad die absoluut een bezoekje waard is.

Wat te doen in Leuven?

Het stadhuis

Het meest iconische gebouw van Leuven is zonder twijfel het stadhuis. Het gebouw is een mooi voorbeeld van laatgotische architectuur met prachtige torentjes, metselwerk en vlaggen die allemaal bijdragen aan het imposante maar mooie uiterlijk. De buitenkant van het gebouw is versied met in totaal 235 beelden, ter ere van allerlei markante inwoners van de stad. De beelden stammen van de 19e eeuw. Het gebouw wordt nog opmerkelijker gemaakt door het feit dat het gebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna is verwoest door een bom. Het projectiel raakte het iconische gebouw gelukkig niet, maar scheerde in plaats daarvan rakelijks langs de voorgevel naar beneden en ontplofte tenslotte niet. De tekenen van dat schampschot waren tot in de jaren ’50 nog zichtbaar aan de voorgevel, maar zijn intussen reeds lang hersteld.

Fonske

Fonske is de naam van een klein, maar beroemd standbeeld op het Rector de Somerplein dat diep in de harten van alle Leuvenaars is genesteld. Het beeldje is een fontein, werd in 1975 op het plein (toen nog Fochplein) geplaatst ter ere van de 550ste verjaardag van de universiteit. De volledige naam is “Fons Sapientiae”, wat latijn is voor “fontein der wijsheid”. Passend, bij zo’n universiteitsstad.

Fonske beeldt een student uit die een open boek met één hand vasthoudt, en water in zijn open hoofd giet met de andere hand. Of het water nu wijsheid of bier vertegenwoordigt – dat laten we in het midden. Net als Manneken Pis in Brussel is Fonske van tijd tot tijd verkleed in kostuums die passen bij elke gelegenheid. Als studentengrap wordt er soms zeepsop in het water gegoten, met een schuimfestijn als gevolg.

Bezoek de collectie van museum M

Het Museum M is een state of the art kunstmuseum, en bovendien een zeer markant gebouw met binnentuin pal in het midden van de binnenstad – tussen het Ladeuzeplein en het Stadhuis gelegen. De hier gehuisveste kunst varieert van de 15e tot de 18e eeuw, evenals enkele hedendaagse stukken en tijdelijke tentoonstellingen van grote namen. Als bonus biedt de toegang tot het museum gratis toegang tot de schatkamer van de Sint-Pieterskerk, waardoor een gecombineerd bezoek aan beide attracties ideaal is voor kunstliefhebbers.

De schatkamer van de Sint-Pieterskerk

De Schatkamer van de Sint-Pieterskerk herbergt verschillende kunstwerken, waaronder twee beroemde drieluiken van Dirk Bout – een beroemde Leuvense schilder. De drieluiken werden geproduceerd in de 15e eeuw en worden beschouwd als twee van de beste werken uit die periode. De stukken zijn ongetwijfeld de hoofdreden om de Schatkamer te bezoeken, maar de kerk zelf is ook de moeite waard. Het gebouw werd in de 15e eeuw geconstrueerd in gotische stijl, nadat de oorspronkelijke kerk op de site in de 10e eeuw was afgebrand. Een leuk weetje is dat de oorspronkelijke hoofdingang (de “Lange trappen”) nog vele male hoger zou zijn geweest volgens het oorspronkelijke ontwerp. Een onstabiele ondergrond en de vrees voor verzakkingen stak daar echter een stokje voor.

Een bezoek aan de Stella Artois-brouwerij

Stella Artois is een van de meest populaire en bekendste bieren ter wereld, en de brouwerij bevindt zich in Leuven. Tegenwoordig is een groot deel van het brouwproces geautomatiseerd, maar het is nog steeds de moeite om een rondleiding door de gebouwen te maken. Je kan ofwel een last-minute tour op de dag zelfreserveren, afhankelijk van beschikbaarheid, of tot drie dagen van tevoren boeken. In de zomermaanden zijn kaartjes ook verkrijgbaar bij het plaatselijke toeristeninformatiepunt (naast het stadhuis). De brouwerij bevindt zich aan de kanaalkom van Leuven, op wandelafstand van het station.

Het Ladeuzeplein en de universiteitsbibliotheek

De universiteitsbibliotheek van Leuven is eveneens een iconisch gebouw, en misschien wel even bekend als het stadhuis. Door de goed toegankelijke parking onderin het Ladeuzeplein, vlak voor de bibliotheek, is dit voor vele bezoekers aan de stad het eerste beeld dat men opneemt. Ook dit gebouw werd niet gespaard, en de verwoesting van de bibliotheek tijdens tijdens de Duitse bezetting van Leuven in 1914 is wereldberoemd. Sindsdien is het gebouw echter volledig heropgebouwd. Het bibliotheekgebouw is opgetrokken in renaissancestijl, met een bakstenen toren met een koepel. De toren kan je bovendien beklimmen, en biedt je een ruim overzicht van de stad.

De lakenhallen van Leuven

De historische lakenhallen in Leuven bevinden werden gebouwd in de 14e eeuw en waren jarenlang de plaats waar stoffen in Leuven werden verhandeld. Tegenwoordig is het gebouw eigendom van de universiteit, en bekleedt het gebouw een administratieve functie. Het gebouw past in de gotische stijl van de rest van de universiteitsgebouwen en is de moeite waard om te bezoeken tijdens een wandeling door het gebied. Afkoelen kan vlakbij op de Oude Markt.

Het groot begijnhof van Leuven

Het groot begijnhof is een volledig gerestaureerde historische wijk in het zuiden van de stad. Het begijnhof werd in de 13e eeuw gesticht, en de Begijnen verbleven er tot laat in de 17e eeuw. De huizen zijn inmiddels volledig gerestaureerd en vormen nu een woonwijk voor studenten van de universiteit. Het begijnhof is erkend als UNESCO werelderfgoed en weerspiegelt hoe het leven in Leuven er 300 jaar geleden uitzag.

Bezoek de langste toog ter wereld

De Oude Markt lijkt misschien de langste toog ter wereld, maar bestaat eigenlijk uit verschillende cafés en restaurantjes die allemaal samengevoegd zijn op een centraal marktplein. Je vindt er zowat alles wat je hart maar kan bekoren: van aziatische tot italiaanse keuken, van trendy cocktailbars tot ludieke studentencafés. In de zomer is het een perfecte plek van een terrasje te genieten.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.