Civita di Bagnoregio: op Italiaanse kliffen

Civita di Bagnoregio is een stadje in de Italiaanse provincie Viterbo, centraal gelegen in het zonnige Italië op zo’n 120 kilometer ten noorden van Rome.

Het stadje is bekend voor zijn dramatische ligging bovenop een ooit vulkanisch plateau dat uitkijkt over de riviervallei van de Tiber. De steile kliffen hebben iets onheilsspellends, en niet onterecht: Civita di Bagnoregio brokkelt langzaam af naarmate erosie de rotsen aantast die de fundamenten vormen. Dat verval is echter niets nieuws: toen het dorpje in de 17de eeuw getroffen werd door een aardbeving nam de lokale bisschop, samen met het dorpsbestuur het hazenpad en trok men richting de nabijgelegen, grotere stad Bagnoregio. Sindsdien kende Civita di Bagnoregio nooit meer een heropleving – buiten dan die van het toerisme.

Wat er overblijft van Civita is meer dan ooit een bezoekje waard: dankzij het relatieve isolement dat het dorpje kende ontstond er in de loop der jaren een kleine en harmonieuze gemeenschap. Wanneer je door de straten slentert, voelt het soms aan alsof de tijd er stil bleef staan.

Verwacht je dan ook niet aan een op-en-top toeristische trekpleister waarin je alles netjes aangeduid ziet en er overal de nodige accomodatie voorzien is: Civita heeft het van een authentieke, kenmerkende charme waarin je zelf aangemoedigd wordt het dorpje te verkennen. De bewoners zijn vooral rijkere Italianen die een stukje van de stad hebben toegeeigend, en zij die op zoek zijn naar rust: het ultieme dolce far niente.

Civita heeft een ingang die vlak door een rotswand loopt. Deze insnede in het gesteentje is maar liefst 2 500 jaar geleden gemaakt door de Etrusken en leidt je onder een Romaanse boog door afkomstig uit de 12e eeuw. De gladde, glimmende kasseien zorgen ervoor dat je de sterke historische aanwezigheid meteen goed aanvoelt en waardeert.

Bagnoregio

Bezoekers van Civita di Bagnoregio kiezen er vaak voor om hun wagen in het nabijgelegen Bagnoregio achter te laten, en het laatste stuk van de tocht naar Civita te voet af te leggen. Bagnoregio is een veel grotere en aanzienlijk drukkere stad die ooit via een heuvelrug verbonden was met Civita. De erosie heeft die heuvelrug echter weggesleten, waardoor er vandaag slechts een loopbrug overblijft die de twee steden verbindt. Bereid je als wandelaar voor op een tamelijk stijle klim naar Civita.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.