Ksar Ghilane: natuurlijke oase aan de poorten van de Sahara

In het zuiden van Tunesië vinden we de kleine natuurlijke oase van Ksar Ghilane terug, een toegangspoort tot de adembenemende duinenzee van de noordelijke Saharawoestijn. Het is hier dat de Sahara begint, en waar je de woestijn kan beleven zoals je deze kent uit sprookjes van duizend-en-één nacht. Duinen streken zich uit zover het oog rijkt, en het warme, koekjeskleurige zand brandt lichtjes aan je voeten. Dé woestijnervaring ten top.

Ksar Ghilane is een populaire bestemming voor wie de woestijn wil ervaren. Je kan er de Sahara per kameel of per paard verkennen, of ervoor kiezen om onder een rijkgevulde sterrenhemel te overnachten in een bedoeïnenkamp in de buurt van de oase. Ook andere overnachtingsmogelijkheden zijn beschikbaar, gaande van slaapzalen gericht op backpackers tot privé-hotelkamers met eigen badkamers. Op adem komen kan in een natuurlijke warmwaterbron, waarin je het zand van je kan afspoelen na een veelbewogen dag. Het water is warm, maar biedt tegelijkertijd toch bescherming tegen de hitte van de woestijn.

Wie overnacht in Ksar Ghilane kan ook kiezen voor een ritje door de woenstijn bij zonsondergang. Naarmate de zon ondergaat zullen de duinen goud, roze en rood kleuren, en wanneer het helemaal donker is geniet je van een sterrenhemel die geheel onaangetast is van enige lichtvervuiling. Een overgetelijke ervaring!

In de buurt van Ksar Ghilane liggen de ruïnes van het oude Romeinse fort van Tisavar. Het fort ligt bovenop een vlakke rotsheuvel, en biedt uitzicht op de verscheidene invalswegen uit de omgeving. In de 16e eeuw werd het fort herbestemd door Berberstammen om te dienen als woongelegenheid.

Ksar Ghilane bereiken

De oase van Ksar Ghilane bereiken is iets minder voor de hand liggend dan gewoonweg het openbaar vervoer nemen. De enige manier om deze bestemming te bereiken is door een georganiseerde reis te boeken met een tourgids, of zelf een auto te huren. Verkies je die tweede optie, zorg dan dat je een vierwiel-aangedreven jeep huurt. De weg naar de oase is zo’n 150 kilometer lang in enkele richting, en de weg tussen de kampen kan op plekken bedekt zijn onder een dikke laag zand. Dat heb je natuurlijk, met een woestijn ernaast.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.