Dubai: oosterse metropool zonder grenzen

Als thuisbasis van één van de drukste luchthavens ter wereld was Dubai gedurende lange tijd vooral een tussenstop voor internationale reizigers. Tegenwoordig is deze futurische metropool van de Verenigde Arabische Emiraten echter een onmisbare vakantiebestemming die haar plaats als toeristische trekpleister zeker en vast heeft verdiend.

Geklemend tussen de woestijn en de Arabische golf, belooft Dubai het gehele jaar door zonneschijn, maagdelijke stranden en grenzeloos avontuur. De bruisende stad probeert continu de beste, de grootste of de meest adembenemende te zijn – en slaagt daar keer op keer opnieuw in. In Dubai vindt je alles, van de beste overnachtingen in hotels met 7 sterren, en wereldbefaamde winkelcentra tot de grootste gebouwen ter wereld.

Het is ook een stad van contrasten: buiten de bling bling van het moderne Dubai kan je er ook de pittoreske charme van het oude Dubai ontdekken, en hopeloos verdwalen in een doolhof van steegjes en marktjes (soeks).

Wanneer bezoek je Dubai het best?

Dubai is het meest zonovergoten van oktober tot april, wanneer de dagen warm en helder zijn, en de vochtigheidsgraad nog niet te veel van zich laat voelen. Maar ook in de wintermaanden, van december tot januari, zal je in Dubai geen koude lijden – de temperaturen blijven er vlot boven de 20° C.

Bakken en braden kan tussen mei en september, wanneer het kwik hoogtes van 45° C bereiken kan. De De absolute oogtepunten liggen vaak vooral in juli en augustus.

Als westerse bezoeker dien je bij een bezoek aan Dubai wel rekening te houden met de impact van de Ramadan op je reis: tijdens de heilige maand (die in 2019 aanvangt begin mei) houden de moslims zich aan de vasten, en is het in Dubai illegaal om in het openbaar te eten of te drinken van zonsopgang tot zonsondergang.

Betalen in Dubai

De lokale munteenheid van Dubai is de dirham, officieel afgekort als AED maar soms ook vermeld als Dhs of DH. Briefjes circuleren in allerlei variaties van 5 tot 1000 dirham. Probeer kleinere biljetten mee te dragen – briefjes groter dan 100 dirham zal je moeilijker kwijtraken bij doordeweekse handelaars. Een dirham kan verder worden opgedeeld: 1 dirham bestaat uit 100 fils, en muntstukken zal je doorgaans zien circuleren in denominaties van 25 fils, 50 fils of 1 dirham. Winkels ronden meestal af op 25 fils.

Euro’s omwisselen naar dirham kan zowel op de luchthaven als in het centrum van Dubai. Voor de beste wisselkoersen raden we vooral dat laatste aan. Het kan dus lonen om slechts kleine hoeveelheden geld om te wisselen of af te halen op de luchthaven (de meeste taxi’s aanvaarden geen kredietkaarten!), en de rest van je geld in het centrum om te laten wisselen. Je kan ook geld afhalen aan bankautomaten.

Fooi in Dubai

Er zijn geen vaste regels wat het geven van fooien betreft in Dubai. Het is er een vast gebruik, maar wordt zeker niet verplicht. Als voetregel kan je 10 à 15 percent fooi geven bij een geslaagd restaurantbezoek. Voor taxiritten kan naar boven afronden tot het eerste briefje of een fooi geven van 5 of 10 dirham.

Je verplaatsen in Dubai

Je zal moeite moeten doen om een plek te vinden die gebruikersvriendelijker openbaar vervoer aanbiedt dan Dubai. In plaats van het doolhof aan metrolijnen die Europese steden aanbieden, kan je in Dubai een metronetwerk van wereldklasse terugvinden waarin het bijzonder eenvoudig te navigeren is.

Het metronetwerk van Dubai kent slechts twee lijnen en biedt vlekkeloze connecties aan met bussen en trams. De rode metrolijn volgt de hoofdweg die doorheen Dubai loopt, de Sheikh Zayed Road, van Rashidiya in het noorden naar Jebel Ali in het zuiden. De groene metrolijn bedient de gebieden rond Dubai Creek, het oude Dubai en Deira in het noorden. Overstappen tussen beide metrolijnen kan bij de haltes BurJurman en Union.

Metrotickets kan je kopen voor een enkele rit, voor een ritje retour of in de vorm van een dagpas in één van de vele automaten die je in elk metrostation vindt. Ben je van plan om regelmatig de metro of andere vormen van openbaar vervoer te gebruiken, overweeg dan zeker een herlaadkaart aan te schaffen – een Nol Red Ticket.

Wat te doen in Dubai

Je zal nooit een tekort hebben aan dingen om te doen in Dubai, aangezien de ganse stad leeft volgens het motto “meer is beter”.

Het ultieme Dubai beleef je vooraleerst door de adembenemende uitzichten vanop de 148ste verdieping van de Burj Khalifa, ’s werelds hoogste gebouw, in je op te nemen – vooraleer je de limieten van je kredietkaart kan trotseren bij een bezoek aan de Dubai Mall – het grootste winkelcentrum ter wereld. Je zal zien, aan superlatieven geen gebrek in Dubai.

Wie iets avontuurlijker is aangelegd kan skydiven over de Palm Jumeirah of zijn adrenaline de hoogte in jagen op de langste stedelijke kabelbaan ter wereld van Jumeirah Beach Residence naar Dubai Marina.

Familiepret kan je beleven in het Wild Wadi Waterpark of (je raadt het nooit) op de indoor skipiste van Ski Dubai – deel van de Mall of the Emirates.

Tot rust en bezinning komen kan door je te verdiepen in de islam bij een bezoek aan de Jumeirah-moskee, of door een bezoek te brengen aan het Dubai Museum dat de razendsnelle evolutie van de regio uit de doeken doet.

Hoe veilig is Dubai?

Dubai is één van de veiligste bestemmingen van het Midden-Oosten. Zakkenrollers of pickpcokets zijn er nauwelijks, net als kleinschalige misdaad in het algemeen. De veiligheid is in grote mate te danken aan de vele camera’s en veiligheidsagenten doorheen de stad. Zowel ’s nachts als overdag zal je je geen moment onveilig voelen, in de stad noch op het openbaar vervoer.

Wat mag je wel en niet in Dubai?

Een belangrijk woordje van advies voor westerse toeristen is om je toch eerst even bekend te maken met de plaatselijke gebruiken en wetten voor je Dubai bezoekt. De Verenigde Arabische Emiraten zijn een islamitisch land, waarin de Sharia-wet heerst. Dat wil zeggen dat enkele zaken waar we in west-europa vrij los mee omgaan, niet zijn toegelaten in Dubai en zelfs tot een vroegtijdige terugkeer huiswaarts of zelfs een gevangenisstraf kunnen leiden. Op de hoogte zijn van de normen en verwachtingen kan echter veel problemen vermijden, en met een goede portie gezond verstand zal je een meer dan aangenaam verblijf ervaren in Dubai.

Wees je ervan bewust dat er extra wordt toegezien op deze conservatievere levensstijl gedurende de Ramadan – de jaarlijkse periode van de vasten voor moslims. Gedurende de Ramadan is het in Dubai bijvoorbeeld verboden om overdag te eten of te drinken in het openbaar. Als niet-moslim kan je dan wel terecht in restaurants die het zich van de buitenwereld ontnemen door middel van gordijnen. Let er tijdens de Ramadan ook op dat je jezelf sober en sereen opstelt, en geen luide muziek afspeelt.

We zetten de belangrijkste aandachtspunten even op een rijtje.

Alcohol in Dubai

Het is legaal voor niet-moslims om alcohol te drinken in Dubai, maar enkel in een officiële, gelicentieerde ruimte (vaak verbonden aan een hotel of handelszaak). Buiten deze locaties is het niet toegelaten om dronken te zijn of rumoer te veroorzaken door dronkenschap. De politie is doorheen de ganse stad aanwezig, ook in burger, dus denk niet dat eventuele uitspatten onopgemerkt zullen blijven. De minimumleeftijd om alcohol te consumeren is er 21 jaar oud. Ben je van plan zelf met de wagen te rijden, weet dan dat er een nultolerantie geldt voor alcoholintoxicatie – je moet helemaal nuchter zijn voordat je achter het stuur kruipt.

Drugs in Dubai

Diezelfde nultolerantie wordt doorgetrokken naar elke vorm van drugsbezit of drugshandel. Sommige misdrijven kunnen zelfs tot levenslange gevangenisstraf of de doodstraf leiden. Wie met twijfelachtige substanties reist kan best even nagaan of deze wel of niet als illegaal worden beschouwd in de Verenigde Arabische Emiraten.

Publieke vertoningen van affectie in Dubai

Kussen in het openbaar, en zelfs handen vasthouden, wordt beschouwd als ongepast gedrag. Openbare vertoningen van affectie zijn dus uit den boze. Ook seks buiten het huwelijk en homoseksualiteit zijn er verboden. Let dus op als je met een ongehuwde partner reist, of met een partner van hetzelfde geslacht.

De dress code van Dubai

De kledingvoorschriften in Dubai dragen een bescheiden klederdracht uit, en de meeste Emirati zullen dan ook getooid zijn in voleldig witte kleding (als man) of zwarte kledij (als vrouw). Die voorschriften hoef je niet te volgen als bezoeker, maar het is wel aangeraden om de meer bescheiden delen van je kleerkast mee te nemen op reis: schouders en knieën houd je beter bedekt, en dat geldt zowel voor mannen als vrouwen. Nauwsluitende of doorzichtige kledij is afgeraden. Uiteraard kan je wel op het strand gaan zonnen in bikini of badpak, maar zorg er dan wel voor dat je jezelf terug bedekt voor het verlaten van het strand. Topless zonnebaden is ten strengste verboden voor vrouwen.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.