Venetië: Italiaanse grandeur aan de waterkant

Maar weinig vakantiebestemmingen spreken zo tot de verbeelding als de Italiaanse stad Venetië. Volledig omring en doorkruisd met water, is de stad het toonbeeld geworden van romantiek en Italiaanse charme. De gondels, die als watertaxi’s de vele kanalen van de stad doorkruisen, zijn wereldberoemd. Voor velen is Venetië een bestemming waarbij romantiek voorop staat, en met rede. Het sierlijke lichtspektakel van gemarmerde en met fresco’s versierde paleizen, klokkentorens en koepels weerspiegeld in het glinsterende water van de lagune is zo vaak geverfd, gefotografeerd en gefilmd dat het moeilijk is om de echte stad te onderscheiden van zijn romantische voorstellingen. Reizigers die toekomen in Venetië worden ook vandaag nog steeds vervoerd naar een andere wereld, waarvan de sfeer en schoonheid onvergelijkbaar zijn.

De rijke geschiedenis van al dat moois wordt ook internationaal bevestigd. Venetië is erkend als werelderfgoed, een passende rol voor een stad die eeuwenlang een hoofdrol vertolkte op het vlak van wereldhandel. Wie de stad bezoekt ziet al snel waarom: de unieke ligging van de Venetië, verspreid over meerdere eilanden binnen een lagune, heeft voor een wirwar aan kanalen en smalle steegjes geleid die koning auto nooit warm hebben ontvangen – je zal er dan ook geen wagens terugvinden.

Behoud van de stad is een gevoelig onderwerp. De pracht en praal van de rijkdom van weleer, de imposante gebouwen en de vele monumenten uit de tijd dat Venetië nog een draaischijf binnen de wereldeconomie was, inspireren haar inwoners om de grandeur van de stad in ere te houden. Al dat moois bewaren wordt geen gemakkelijke opdrachtn, want het voortbestaan van Venetië is bedreigd: de stad kampt met een stijgende waterstand en verzakkingen in het land waarop zij werd gebouwd.

Wanneer bezoek je Venetië het best?

Wie Venetië graag in het zonnetje bezoekt, maakt best handig gebruik van het tussenseizoen. De late lente en vroege zomer in Venetië bieden namelijk het beste weer. Maar dat heeft ook een keerzijde: de stad is tijdens deze warme dagen echter ook tot de nok toe gevuld met toeristen, waardoor de wachtrijen toenemen en je aanzienlijk zal moeten wachten om attracties te bezoeken. Prijzen van vluchten en hotelkamers gaan in deze topperiodes ook de hoogte in.

Ook naar het einde van de zomer toe kan Venetië aardig druk zijn, al is dat niet noodzakelijk de enige reden waarom we een bezoek zouden afraden. Het kwik stijgt tot benauwende hoogtes, en dat heeft zo zijn neveneffecten: de stad kan benauwend heet worden, met kanalen die liggen te rijpen in de broeiende zon met mogelijk hier en daar wat geurhinder tot gevolg. Muggen vinden dit een aards paradijs en tieren welig.

Wat temperaturen betreft is de herfst veel gematigder. Helaas is er dan net het grootste kans op hoogwater, waarin delen van de stad overstromen. Het hoogwaterseizoen loopt van oktober tot januari, maar eigenlijk kan een overstroming elk moment van het jaar plaatsvinden.

Wie een bezoekje in de winter wilt brengen, houdt best rekening met de noordelijke ligging van de stad. Venetië kent lange, koude winters. De keerzijde is dat dit het absolute laagseizoen is, waarin de frugale reiziger koopjes kan slaan en kan genieten van de minst drukke momenten in het jaar. Kleed je echter warm aan, want de Adriatisch Zee stuurt kille winden doorheen de stad die best niet te versmaden zijn.

Wat te doen in Venetië?

San Marcoplein

Het San Marcoplein is het hart van Venetië. Vanaf dit centrale plein kan je gemakkelijk de meeste andere attracties bezoeken. Meng je tussen de toeristen, en maak gebruik van de mooie setting om wat kiekjes te trekken. Je kan er wat met de duiven spelen, die het plein kenmerken, of je installeren op een terras en de wereld aan je voorbij laten trekken.

Campanile de San Marco

Torenend boven de skyline van Venetië vinden we de Campanile terug: een klokkentoren die je bovendendien één van de mooiste uitzichten op de stad bezorgt. Daarvoor hoef je bovendien geen tig trappen te doen – de enige manier om de top te bezoeken is per lift. Zeker de moeite waard!

Rialtobrug

De Rialtobrug (it: Ponte di Rialto) overspant de Canal Grande – de levensader die de stad doorkruist. Bovenop de brug geniet je van een prachtig uitzicht op de stad, dat je ongetwijfeld al eens op foto’s op schilderijen hebt gezien. Op elk moment van de dag biedt de brug je een iconisch beeld van de stad, en vooral bij zonsopgang en zonsondergang is het zicht een omweggetje waard. Het vele verkeer van gondels, watertaxi’s en veerbootjes maken van de Canal Grande een levendig geheel, waar je je best een tijd naar kan vergapen. Je bent echter niet alleen, en zal de ervaring delen met vele andere toeristen.

Dogepaleis

Het Dogepaleis is één van de kaskrakers van de stad: een paleis gebouwd in Venetiaans-gotische stijl dat jarenlang het hart van de regerende macht huisvestte. Doorheen de eeuwen heen was het Dogepaleis namelijk de thuis van de Doge van Venetië, vervolgens de zetel van de regering, en daarna het justitiepaleis. Tenslotte werd het een museum, waardoor jij al die grandeur nu zelf ook kan bewonderen. Bovendien heb je ook vanuit het Dogepaleis mooie uitzichten op de stad. Neem echter je voorzorgen om lange wachtrijen te trotseren, want het is een populaire bestemming.

Basiliek van San Marco

Dit is een ander monument van Venetië dat je niet mag missen. Helaas zijn de rijen ook erg lang, dus voor de beste ervaring bezoek je de site best heel vroeg (of net heel laat).

Verken Venetië per Vaporetto

De stad doorkruisen doe je in Venetië niet per Uber, maar met een vaporetto! Dat is een kleine watertaxi die twee punten in de stad verbindt, en één van de meestgebruikte manieren om snel een eenvoudig de eilanden van de stad te doorkruisen. Bovendien is een vaporetto ook prijsbewust. De vaporetto’s op het Canal Grande kruisen trouwens de Rialtobrug, zodat je deze ook eens vanop het water kan bezichtigen.

Gewoonweg door de straten kuieren

Heb je de attracties gezien of heb je het wel gehad met de wachtrijen, ga dan voor een meer pure ervaring. Stop met plannen, leg die stadsgids naast je neer en maak een fikse wandeling. Verken steegjes, kanalen, verlaat het bewandelde pad en de toeristenmassa: baan je eigen weg. Zo neem je Venetië pas écht in je op, en bovendien is de stad klein genoeg om alles te voet te doen. Laat je voeten rusten op een terrasje, geniet van een kop Italiaanse espresso of een goed glas wijn, en geniet zonder dat je iets moet of hoeft. Za-lig!

Maak een tochtje per gondel

Last but not least: een must-have voor ieder bezoek aan Venetië: een gondeltocht! Ok, je bent misschien niet de origineelste, maar geef toe: waarom zou je zo’n kans laten schieten als je toch eens in Venetië bent. Gewoon doen, en genieten van je tochtje doorheen de kanalen van de stad.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.