De Ramadan tijdens je vakantie: dit moet je weten

Wie reist, zal ongetwijfeld vroeg of laat in aanraking komen met de islam: als één van de grotere geloofsvormen op de wereld is de kans groot dat je op één van je reizen een land bezoekt waarin een aanzienlijk deel van de bevolking moslim is. Dat kan invloed hebben op je reiservaring – en wij zetten even op een rijtje hoe precies.

Wat is de Ramadan precies?

Ramadan is de negende maand van de moslimkalender en een van de vijf pilaren van de islam. Moslims van over de hele wereld vasten gedurende deze periode om de eerste openbaring van de koran aan de profeet Mohammed te herdenken. Gedurende een hele maancyclus moeten gelovigen zich overdag onthouden van eten of drinken, en zullen ze ook afzien van ander onzedig gedrag zoals roken en seks. Omdat de Ramadan plaats vindt op basis van de maancycli en geen vaste kalenderdata volgt, zal de Ramadan van jaar tot jaar op andere momenten plaatsvinden.

De Ramadan is verplicht voor alle moslims, uitgezonderd zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen die menstrueren, gelovigen die diabeet zijn, die chronisch ziek zijn of die reizen.

Welke invloed kan de Ramadan hebben op mijn reis?

Niet-islamitische bezoekers aan islamitische landen worden doorgaans niet geacht deel te nemen aan de vasten tijdens de Ramadan. Het leven voor de islamitische bevolking verandert in deze periode echter drastisch: als reizeiger zal je als gevolg een verschil zien in de houding van de bevolking. Het eerste dat je misschien opvalt, is dat de lokale bevolking die je dagelijks ontmoet (inclusief je tourgidsen, taxichauffeurs en personeel van het hotel waarin je verblijft) misschien vermoeider en lichtgeraakter zijn dan gebruikelijk. Dit is te verwachten, aangezien de lange dagen van vasten een hoger dan gemiddeld hongergevoel en een lager energieniveau tot gevolg hebben, terwijl het feesten na zonsondergang en de nachtelijke maaltijden ervoor zorgen dat iedereen minder (of minder goed) slaapt dan normaal.

Kleding tijdens de Ramadan

Elk islamitisch land zal verwachten dat je er een conservatieve klederdracht op nahoudt, waarin je zeker knieën en schouders bedekt. Tijdens de Ramadan is dit echter een extra gevoelig onderwerp, dus besteed hier aandacht aan.

Eten en drinken tijdens de Ramadan

Hoewel niemand verwacht dat je als toerist deelneemt aan de vasten, is het beleefd om degenen die dat wel doen te respecteren door eten en drinken in het openbaar tot een minimum te beperken. In sommige landen is het tijdens de Ramadan zelfs geheel verboden om overdag te eten of te drinken, zelfs als bezoeker.

Restaurants die door moslims worden uitgebaat en restaurants die zich richten op de lokale bevolking zullen tijdens de Ramadan waarschijnlijk gesloten blijven van zonsopgang tot zonsondergang, dus als je van plan bent uit te gaan eten, reserveer je best een tafel bij een restaurant dat zich vooral op toeristen richt. Reserveren is tijdens de Ramadan overigens altijd een goed idee, gewoonweg doordat er minder restaurants open zijn en het in de actieve etablissementen drukker zal zijn.

Alcohol tijdens de Ramadan

Strikt praktiserende moslims onthouden zich het hele jaar door van alcohol. In islamitische landen wordt alcohol dan ook vaak niet geserveerd in de lokale restaurants, ongeacht of het Ramadan is of niet.

In sommige landen of steden richten drankslijteren zich specifiek op niet-moslimbewoners en toeristen, maar ook deze kunnen tijdelijk de deuren sluiten tijdens de Ramadan. In een luxehotel heb je tijdens de Ramadan het meeste kans om een drankje te kunnen nuttigen – die locaties blijven meestal alcohol aanbieden aan toeristen.

Let wel dat er tijdens de Ramadam vaak nog strenger zal worden toegezien op openbare dronkenschap – iets dat in vele islamitische landen sowieso al ten strengste verboden is.

Attracties en bezienswaardigheden tijdens de Ramadan

Toeristische attracties zoals musea en historische bezienswaardigheden blijven meestal open tijdens de Ramadan. Het is wel mogelijk dat deze attracties vroeger dan gebruikelijk sluiten – iets dat men vaak doet om het uitbatend personeel de kans te geven eerder huiswaarts te keren om de maaltijden voor te bereiden waarmee na zonsondergang de vasten wordt gebroken. Naar het einden van de Ramadan toe zullen veel handelszaken drie dagen gesloten zijn om Eid al-Fitr te vieren, het islamitisch festival dat het einde van de vasten aanduidt.

Openbaar vervoer tijdens de Ramadan

Treinen, bussen, binnenlandse vluchten en ander openbaar vervoer volgt tijdens de Ramadan doorgaans het gebruikelijke reisschema. Sommige operatoren zullen naar het einde van de vastenmaand toe zelfs bijkomende dienstverlening voorzien, om te voorzien aan de vele extra reizigers die voor Eid al-Fitr naar hun familie reizen om samen de vasten te breken. Wie rond Eid al-Fitr reist, boekt zijn reis best ver van tevoren om zeker te zijn van een zitje.

Hoewel moslims op reis technisch gezien vrijgesteld van de vasten, bieden de meeste lokale vervoersmaatschappijen tijdens de Ramadan geen eten of drinken aan. Het is dus belangrijk zelf voedsel mee te nemen, indien nodig – let er wel op dat het mogelijk niet toegelaten is om in het openbaar eten of drinken te nuttigen. Informeer je dus vooraf en wees vooral discreet.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.