Bakoe: enclave op de grens tussen Azië en Europa

Onbekend is onbemind, een gezegde dat in het geval van Bakoe geldt als een absolute waarheid. Hoewel de hoofdstad van Azerbeidzjan er maar liefst 2,3 miljoen inwoners op nahoudt, is het ook een relatief nieuwe bestemming op toeristisch vlak. Vele reizigers zullen dan ook weinig bekend zijn met Bakoe of Azerbeidzjan in het algemeen. Wie een reis plant, heeft vaak ook geen torenhoge verwachtingen. Nochtans heeft deze parel van de Kaukasus heel wat te bieden!

Als bezoeker arriveer je op de internationale luchthaven van Bakoe, waar de mix van vele culturen je ongetwijfeld niet zal ontgaan. Azerbeidzjan ligt namelijk op de grens van Europa, Azië en het Midden-Oosten, en kent daarom invloeden uit elk van deze regio’s op gebied van keuken, religie en cultuur. Het resultaat is een interessante mélange waardoor je je als reiziger aangenaam kunt laten verrassen – het is zeker de moeite om met een open geest naar Bakoe te trekken, en zelf deze hutsepot aan culturen op je af te laten komen.

Neem zeker de tijd om te genieten van de fantastische lokale keuken! Je zal een mix tegenkomen van Iraans en Turks eten – denk aan kebab, salade, platbrood en humus, aangevuld met vers fruit en verse groenten. De regio is uiteraard ook gekend voor haar overheerlijke thee!

Bakoe wordt, naast de vele culturele invloeden, ook gekenmerkt door een scherp contrast: dat van oud versus nieuw. Het oude wordt vooral gekarakteriseerd door de oude stadsdelen, die langs alle zijden omringd zijn door stevige stadsmuren. Het nieuwe is daarentegen terug te vinden in de scherp afgelijnde, hypermoderne skyline die de stad kenmerkt. Vele wolkenkrabbers zijn nagelnieuw, en bieden een geweldig uitzicht over de gehele kuststad. De wolkenkrabbers zijn het resultaat van oliegeld dat nu bijdraagt aan een snel ontwikkelende economie. Sommigen noemen Bakoe nu al “Dubai in het klein”.

De landstaal van Azerbeidzjan is het Azerbeidzjaans, een taal die veel weg heeft van het Turks. Heb je dus ooit al Turkije bezocht of als je Turks kent, zal je relatief snel van wal steken met de lokale taal in Azerbeidzjan. Het is als toerist echter relatief eenvoudig om je in het Engels uit te drukken, en de meeste locals, vooral in toeristische gebieden, kennen op zijn minst een klein woordje Engels. De stad is ook thuis voor een contingent Britse en Amerikaanse expats. Door de nabijheid van Rusland wordt er in Bakoe ook bijzonder veel Russisch gesproken.

Wanneer bezoek je Bakoe het best?

Je bezoekt Bakoe het best in september. De temperaturen zullen al wat zijn afgekoeld, maar het zal er nog niet regenen. Je geniet zo van het beste van twee werelden.

Over het algemeen is het weer in Bakoe heth ele jaar door relatief mild, en enigszins onvoorspelbaar. Uitzonderlijk kan je er een milde december ervaren, of een scherp koude november met sneeuwbuien, als het weer echt wat gek doet.

Op het hoogtepunt van de zomer kan het in Bakoe zeer heet en vochtig worden, waardoor veel bezoekers besluiten om ’s middags binnen te blijven, of de luwte van de schaduw verkiezen boven de brandende hitte. De zonsopgang en zonsondergangen zijn echter prima om buiten te voertoeven.

De stad kan wel zeer winderig zijn, met plots opstekende rukwinden die je kunnen verrassen.

Dingen die je zeker moet gedaan hebben in Bakoe

Een wandeling door de oude stad

De oude stad biedt een prachtige charme neemt je mee naar de historiek van Azerbeidzjan. De nauwe steegjes met kasseien, charmante huisjes en de veel lokale winkeltjes, cafeetjes en restaurants nemen je mee op vervoering naar het Bakoe van weleer.

Bezoek de Flame Towers

Wie de skyline van Bakoe omschrijft kan er niet omheen: de zogenaamde Flame Towers zijn iconisch voor de stad en zijn enkele van de meest moderne gebouwen van de gehele Kaukasus! De drie identieke torens zijn gevormd als een vlam en worden na zonsondergang ook werkelijk als een bewegend vuur geanimeerd. Het vormt een leuke verwijzing naar Azerbeidzjan, dat ook wel “het land van het vuur” wordt genoemd. Je kan de torens bezoeken door een kabellift te nemen die je tot aan de voet van de torens brengt. Voor een kleine som kan je naar het panorama-platform gaan bovenaan de torens, van waaruit je een adembenemend uitzicht over Bakoe en de omliggende regio hebt.

Bezoek het Heydar Aliyev Center

Het Heydar Aliyev Center is een hypermodern museum gewijdt aan de voormalige president van de republiek. Het betreft een futuristische constructie aan de hand van de beroemde architecte Zaha Hadid, en is van buiten af alleen al de moeite om eens te bekijken.

Maak een kustwandeling langs de Kaspische zee

Bakoe ligt vlak aan de Kaspische zee, en heeft een promenade die je verwent met allerlei bars, cafés, restaurants en parkjes. Je kan er lekker tot rust komen met een verfrissing, terwijl je uitkijkt over de kustlijn. Heerlijk!

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.