Aix en Provence: Sfeervol in Zuid-Frankrijk

Een vakantie in Aix en Provence staat garant voor een flinke portie sfeer en romantiek. Deze prachtige plaats in Zuid-Frankrijk wordt ook wel de stad van duizend fonteinen genoemd en kent een rijke Romeinse historie. Deze prachtige stad ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van Marseille en levert je veel bezienswaardigheden.

Boek nu uw vlucht naar Marseille!

Tijdens de middeleeuwen werd Aix en Provence benoemd tot de hoofdstad van de Provence. De artistieke invloeden zijn tot op de dag van vandaag nog te herkennen in het oude stadscentrum. Deze kenmerkt zich door de prachtige herenhuizen die vooral in het noorden van de stad bevindt. De oude stadsmuur maakt een tweedeling voor het nieuwe gedeelte die je vindt in het zuiden en westen van Aix en Provence.

Het klimaat in Aix en Provence is merendeels Mediterraans. Met meer dan 300 dagen zon per jaar is deze historische stad de garantie voor een heerlijke citytrip of romantische vakantie. Het oude stadscentrum heeft veel mooie hotels waar je optimaal kunt genieten van de Zuid-Franse sferen. Daarnaast biedt de stad je veel afwisselende bezienswaardigheden.

Naast de bijzondere monumenten en kathedralen, vind je in de smalle straatjes ook tal van heerlijke restaurants en leuke winkeltjes. Daarnaast staat Aix en Provence bekend om haar Provençaalse markten waar je het karakter van Zuid-Frankrijk optimaal beleeft.

Bij een bezoek aan Aix en Provence moet je natuurlijk ook de plaatselijke delicatessen proeven. De calissons, die worden gemaakt van amandelen en meloen uit de Provence, vinden hier hun oorsprong en zijn kenmerkend voor de stad. Leuk om als souvenir mee te nemen of om zelf van te genieten op één van de mooie plekjes in deze verrassende stad. Hoewel het centrum van Aix en Provence al meer dan genoeg te bieden heeft, hebben we de leukste bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.

Wanneer bezoek je Aix-en-Provence het best?

De beste tijden om Aix-en-Provence te bezoeken zijn van maart tot mei en van september tot november, wanneer het weer even gematigd is als de drukte. De zomermaanden zien een toevloed van Parijzenaars en toeristen die naar Zuid-Frankrijk afzakken, waardoor het in de regio best druk kan zijn. De beschikbaarheid van zowel hotels als restaurants komt tijdens de zomer onder druk te staan, en de prijzen liggen in die periode ook hoger dan elders gedurende het jaar.

Financieel gezien is het slim om Aix-en-Provence tussen december en februari te bezoeken: dit is het laagseizoen, en veel hotels zullen je lagere tarieven kunnen aanbieden. Het is echter ook mogelijk dat sommige hotels tijdelijk de deuren sluiten in rustige maanden – neem dus tijdig contact op met het hotel om te verzekeren dat men effectief open is.

Zien en gezien worden op de Cours Mirabeau

Omringd door oude platanen en prachtige karakteristieke herenhuizen mag je een bezoekje aan de Cours Mirabeau in Aix en Provence zeker niet overslaan. Dit is namelijk dé plek waar zien en gezien worden helemaal tot zijn recht komt. Deze brede laan is omringd door gezellige kleine terrasjes en restaurants. Neem plaats in de schaduw van de oude platanen en geniet met volle teugen van het voorbijkomend publiek.

In de Cours Mirabeau vind je tevens de bekendste brasserie van Aix en Provence. Met een historie die teruggaat tot 1792 ben je met een bezoekje aan Les Deux Garcons in goed gezelschap. Paul Cezanne en Ernest Hemingway waren hier namelijk graag geziene gasten.

Quartier Mazarin in Aix en Provence

Het Quartier Mazarin kenmerkt zich door de rustige ligging en de vele musea die hier gevestigd zijn. Daarnaast vind je er ook tal van oude hotels uit de 17e-eeuw. Het Quartier Mazarin is een decadente wijk en één van de duurste districten van Aix en Provence. Breng een bezoek aan een van de vele kunst exposities of maak een mooie wandeling langs indrukwekkende oude panden.

Camp Le Milles. Indrukwekkend stukje geschiedenis

Ook als je geïnteresseerd bent in de Franse geschiedenis kun je in Aix en Provence je hart ophalen. Op een aantal kilometer buiten het centrum vind je namelijk Camp Le Milles. Dit is een oud deportatiekamp dat stamt uit de Tweede Wereldoorlog en opengesteld is voor publiek. Dit indrukwekkende museum herbergt een schat aan oude geschiedenis en is zeker een bezoekje waard als je op vakantie bent in Aix en Provence.

De fonteinen van Aix en Provence

Als je een heerlijke stadswandeling door Aix en Provence wilt maken, dan moet je zeker een aantal van de oude fonteinen bezoeken. Een van de bekendste fonteinen bevindt zich in het Quartier Mazarin en kenmerkt zich door de vier dolfijnen.

Nog een bijzonder fontein in Aix en Provence vind je op de Cours Mirabeau. Dit betreft een natuurlijke fontein met een watertemperatuur van 34 graden. De fontein stamt uit de Romeinse tijd en heeft een prachtige laag mos als bedekking. Absoluut een aanrader als je in de stad van de duizend fonteinen bent.

Praktische tips voor het boeken van je reis

Boek je vlucht

Vind de goedkoopste vluchten met Vliegtickets.be. Dat is onze favoriete zoekmachine omdat ze aanbiedingen en maatschappijen van over de hele wereld doorzoekt, zodat je zeker bent dat er geen goedkope vluchten over het hoofd worden gezien.

Boek je verblijf

Gebruik Booking.com omdat zij ten alle tijden de goedkoopste prijzen voor hotels en logementen weergeven. Wij gebruiken ze continu voor het boeken van onze reizen.

Vergeet je reisverzekering niet

Een goede reisverzekering beschermt je in geval van ziekte, diefstal en een onvoorziene annulatie. Voor onze verzekeringen gebruiken we steeds Europ Assistance. Je geniet op reis volledige bescherming voor het geval er iets misloopt. Zonder reisverzekering zouden wij alvast niet meer reizen - we hebben er al vaak beroep op moeten doen.